YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Şubat 2009

Okaliptüsler Suyumuzu İçmemeli

  • 25.02.2009 Haberanaliz

    Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi tarafından düzenlenen “Amik Ovasının Ekolojik Dengesi ve Okaliptüs Türlerinin Önemi” konulu panelde önemli sonuçlar ortaya çıktı.

    MKÜ Rektörü Prof. Dr. Şerefettin Canda, toplantı sonrasında yaptığı değerlendirmede,  Amik Ovası’nın ülkemiz ve dünyanın sayılı tarım alanlarından biri olduğuna dikkat çekerek, “Bir dönem sulak alanların kurutularak yeni tarım alanları kazanma düşüncesi bağlamında ovanın can suyu olan Amik Gölü kurutuldu. Kurutma uğraşında Amik Ovasına 400 bin adetten fazla Okaliptüs ağacı dikildi. Amik Gölünün kurutma işlemi olan birinci yanlışa ikinci yanlış olarak okaliptüs ağaçları dikilerek yapıldı. Gölü yeniden kazanmamız olanaksız değil ama en kısa zamanda Amik Ovasının tarım alanlarını okaliptüs ağaçlarından kurtarmalıyız. Okaliptüs ağaçları kayalık alanlara ve çölleşen kumullara dikilmelidir. Okaliptüs ağaçları yerel ekolojik yapımız içinde bulunmamaktadır. Bu ağaçlar dışarıdan getirilen ağaç türüdür. Okaliptüs ağaçları suyumuzu içer duruma gelmiştir. Orta büyüklükte bir okaliptüs ağacı yıllık ortalama 250–400 ton arasında su içmektedir. Amik ovasının yüzey ve yer altı sularını yok ediyor.

    Amik Ovasında kaçak ve ruhsatlı derin kuyu pompaları ile okaliptüsler her geçen gün yer altı sularını daha derine itiyor. On yıl önce 50–60 metreden su alınırken bu gün 400–450 metreden su alınıyor. Tarımsal üretim için kullanılan su pahalı girdi haline gelmiştir. Binlerce çiftçimiz kullandığı enerjinin parasını ödeyemediğinden TEDAŞ ve Petrol satıcıları ile icralık durumdadır. Tarımsal üretimin sürdürülmesi için Amik Ovası yer altı suyunun korunması ve tarım alanlarındaki sulak yerlerden Okaliptüsler amik ovasından sökülmelidir.

    Okaliptüslerin suyumuzu içmesine izin verirsek tarımsal zenginliğimizi yok etmiş olacağız” dedi.

    Okaliptüslerin Amik ovası dışında yetiştirilmelerinin uygun olacağını dile getiren Rektör Canda, “Okaliptüs ağacı ülkemizin değişik yerlerinde yetiştiriliyor. Orman sanayisine, kimya sanayisine değişik birçok iş koluna yan ürün sağlıyor. Bizim kaygımız dünyanın en verimli ovası olan Amik Ovasının suyunun yok olarak tarımsal verimin azalması, uzun süreçte çöl olmasıdır. Üniversite olarak kamusal duyarlılık içinde Amik Ovasını sahip çıkıyoruz. Halkımızın da aynı duyarlılığı göstermelerini bekliyorum. Okaliptüs ağaçları yararlı yönlerinden yarar sağlayacak biçimde üretilmeli ve tarım alanları dışına taşınmalıdır. Amik Ovası ve bu ovadan geçimini sağlayan çiftçilerimizin sorunlarının azalması için buna gereksinim vardır. Bununla birlikte Amik Ovasında ‘’damlama sulama’’ yöntemine geçilmesi en önemli bilimsel yöntemdir. Ayrıca Kırıkhan Gölbaşı bölgesindeki sulak alanlar genişletilerek kurutulan Amik Gölü yerine yeni bir Kuş Cenneti yapılabilir. Okaliptüs ağaçlarını uygun yerlere dikerek yararlarını görelim, buna karşın tarım alanlarımızı da koruyalım” dedi

    http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=38917

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu