YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Şubat 2009

Yangın Yaraları Sarılıyor

  • 25.02.2009 Radikal

    MERSİN -Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, geçen yıl Mersin ve Antalya’da yaşanan orman yangınlarının yaralarını büyük oranda sardıklarını belirterek, 30 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını bildirdi.

    Kahveci, bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Mersin’de, Antalya’nın Finike ve Manavgat ilçeleri ile Mersin’in Gülnar ilçesinde çıkan yangında zarar gören orman arazilerinde üretim ve iyileştirme çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

    Ülke genelinde derin üzüntü yaratan yangınların yaralarının büyük oranda sarıldığını belirten Kahveci, "Mersin ve Antalya’daki yangında zor durumda kalan vatandaşlarımızın mağduriyetleri neredeyse tamamen giderildi diyebilirim. Özellikle Antalya’da evleri yanan köylülerimizin mağduriyetini giderdik. Ancak, Mersin’in Gülnar ilçesindeki vatandaşlarımızın evleri önümüzdeki günlerde TOKİ tarafından ihale edilerek, en kısa zamanda tamamlanacak" dedi.

    Bu kapsamda devletin her kademesiyle koordineli olarak çalıştıklarını ifade eden Kahveci, 30 milyon civarında fidanı toprakla buluşturarak, yangında tahrip olan ormanlık arazileri eski yeşil görüntüsüne kazandırmaya çalıştıklarını kaydetti.

    İhracat hedefi: 1 Milyar dolar

    Kahveci, bu yılki yapacakları çalışmada önceliği rehabilitasyona vereceklerini bildirdi.

    Türkiye’deki ormanların yüzde 50’sinin bozuk olduğunu ifade eden Kahveci, "ülke genelindeki tüm ormanlık alanlarda rehabilitasyon çalışması yapmayı hedefliyoruz. Çünkü bunu başarabilirsek, orman köylüsüne aktardığımız kaynak 2-3 misli artar. Böylelikle de, köylümüzün refah seviyesi yükselmiş olur" dedi.

    Özellikle Akdeniz havzasında odun dışı ürünlere yönelim olacağını vurgulayan Kahveci, şöyle devam etti: "Defneden keçi boynuzuna, salebinden nergise kadar çok geniş bir bitki yapısını kapsayan aromatik ve tıbbi bitkileri içeren odun dışı ürünlere gelen talep her geçen gün artıyor. Bu nedenle ormanlarımızı rehabilite ederken, bu ürünlerin geliştirilmesine ağırlık vereceğiz."

    Özellikle harnupta Türkiye’nin çok ciddi bir potansiyel sahibi olduğunu anlatan Kahveci, "bu sene 1 milyona yakın harnup fidanı diktik. Önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde sadece harnup üretiminde Türkiye, dünyada ilk üçe girecek noktaya geliyor. Odun dışı dediğimiz ürünlerde yıllık ihracatımız 100 milyon dolar. Ama biz bunu 1 milyar dolara çıkarabilmeye çalışıyoruz" diye konuştu. Kahveci, geçen yıl ormancılık faaliyetleri kapsamında orman köylüsüne 800 milyon TL kaynak aktarıldığını söyledi. Mersin genelinde bu kaynağın 30 milyon TL’yi bulduğunu ifade eden Kahveci, "orman yangınları her ülke için bir felaket. Ancak, istenmeden çıkan orman yangınları ile mücadelede hükümetimiz elinden gelen gayreti göstererek, yöre insanının mağduriyetini gidermek için çaba sarf ediyor" dedi. (aa)

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=923419&Date=25.02.2009&CategoryID=85

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu