YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Şubat 2009

Belediye Başkanlarının Ev Ödevi

  • 18.02.2009 NTVMSNBC

    TBBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili Öztürk:"Şebekelerde 3.3 milyar metreküp su yokoluyor"

    TBMM Çevre Komisyonu Başkan Vekili Mustafa Öztürk, ''Türkiye'de şebekelere yılda 6,5 milyar metreküp su verilirken, bunun 3,3 milyar metreküpü evlere ulaşmadan kayboluyor'' dedi.Öztürk, kentlerin gelişimi için belediyecilik faaliyetlerine ciddi yaklaşılması gerektiğine işaret etti.Yaklaşan yerel seçimler öncesinde siyasi partilerin belediye başkan adaylarının proje üretmekten çok birbirleriyle çekişme içine girdiğini öne süren Öztürk, ''Belediye başkan adayları çevre, altyapı ve hizmet projelerini nasıl gerçekleştirecekler, bunun için gerekli kaynakları nasıl sağlayacaklar? Bunları ortaya sersinler'' diye konuştu.Mustafa Öztürk, kentlerdeki önemli sorunlardan birinin içme suyu konusu olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de kısıtlı olan içme suyunun ortalama yüzde 50'sinin şebekelerde kaybolduğunu belirtti.Öztürk, şunları söyledi:''Türkiye'de şebekelere yılda 6,5 milyar metreküp su verilirken, bunun 3,3 milyar metreküpü evlere ulaşmadan kayboluyor. Kentlerde suyun doğru ve rasyonel olarak yönetilmesi lazım. Belediye başkan adaylarının şebeke sistemlerindeki kayıpları nasıl önleyeceğini, tüketicilerin suyu verimli kullanması için faturalandırmada ne gibi model izleneceğini kamuoyuyla paylaşması gerekiyor.Geçmişte Avrupa ülkelerinde bir kişi günde ortalama 250 litre su tüketiyordu, bugün artık 120 litre tüketiyor. Bizim başkan adaylarımız su tasarrufuyla ilgili ne tür çalışmalar yapacak? Atık su yönetiminde hangi yöntemle, hangi kaynakla arıtma tesisleri kurulacak? Belediye başkan adayları 'Kayseri'ye liman yapacağız' vaatleri yerine, somut, sağlam projeleriyle seçim arenasına çıkmalılar.''

    Katı atıklar

    Türkiye'de kentlerin çoğunda ana caddelerde çöp konteynırları bulunduğunu, dünyanın hiçbir yerinde insan trafiğinin yoğun olduğu yerlerde böyle görüntülere rastlamanın mümkün olmadığını bildiren Öztürk, belediye başkan adaylarının bu konudaki projelerini kamuoyuyla paylaşmasını istedi.Vatandaştan toplanan verginin daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, Türkiye'de özellikle çöp toplama maliyetinin çok yüksek olduğunu, bu sorunun, gelişmiş ülkelerdeki projelerle çözülebileceğini söyledi.TBMM Çevre Komisyonu Başkan Vekili Öztürk, atıkların yüzde 14-20'sinin ambalaj atığı olduğunu da belirterek, bunların ekonomiye kazandırılması için vahşi depolamadan vazgeçilerek, geri dönüşüm tesisleri kurulmasını önerdi.Çöplerin vahşi depolanmasının, su, toprak ve havayı kirlettiğini hatırlatan Öztürk, ''Nasıl bir bertaraf metodu düşünülüyor. Kaynak nereden bulunacak? Bunları özellikle soruyorum. Belediye başkan adayları, artık birbirlerine hakaret ederek, suçlayarak değil, projeleriyle yarışsınlar. Ama projeleri de ortaya sererken, uçuk projeler değil, anlamlı, ayağı yere basan, araştırma yapılmış, incelenmiş ve gerçekten uygulanabilir projelerini ortaya sersinler'' dedi.

    Kent estetiğinin de çok önemli olduğuna vurgu yapan Mustafa Öztürk, görsel kirliliğin insan ruhunu kararttığını, insanları bu karamsarlıktan kurtarmanın belediyelerin işi olduğunu söyledi.

    Enerji konusuna da değinen Öztürk, Türkiye'nin enerji konusunda çok savurgan bir ülke olduğunu, konut başına düşen enerji tüketiminin Almanya'dakinin 2,5 kat üzerinde gerçekleştiğini, bu nedenle yeni binaların yalıtım projelerinin büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

    http://yesil.ntvmsnbc.com/Haberler/HaberDetay.aspx?HaberId=1045

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu