YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Şubat 2009

Dünya Umulandan Hızlı Isınacak!

  • 16.02.2009 Radikal

    ANKARA - Amerikalı bilim adamları, endüstriyel sera gazının artmasından ötürü dünyanın tahmin edilenden daha hızlı ısınacağı ve bunun önemli ölçüde gelişmekte olan ülkelerdeki kömür tüketiminin artmasından kaynaklandığı uyarısında bulundu.

    Amerikan Washington Post gazetesinin haberine göre, ABD’de düzenlenen bir bilimsel toplantıda konuşan uzmanlar, yüksek sıcaklıkların eko sistemde çeşitli yansımaları tetikleyeceğini belirterek, 2000’den bu yana fosil yakıtlardan çıkan gazın 2007’de Birleşmiş Milletler tarafından yapılan tahminlerin çok ötesine geçtiğini kaydettiler.

    BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Kurulunun üyesi, Stanford Üniversitesinden Carnegie Küresel Ekoloji Bölümü Vakfının kurucu direktörü Christopher Field, sera gazı etkisine yol açan gazların emisyon düzeyindeki yükselişin büyük ölçüde gelişmekte olan ülkelerdeki kömür tüketiminin giderek artmasından kaynaklandığını savundu.

    Küresel ısınma muhalifi eski astronot

    Öte yandan, Ay’da yürüyen Amerikalı astronotlardan Harrison Schmitt, insanın küresel ısınmanın nedeni olduğuna inanmadığını bildirdi.

    New York’ta gelecek ay yapılacak Uluslararası İklim Değişikliği Konferansı’nda konuşma yapacak 70 muhalif arasında yer alan eski New Mexico senatörü Schmitt, doğal etkenlerle karşılaştırıldığında insan faktörünün küresel ısınmaya yol açtığını düşünmediğini belirterek, "Fosil yakıt kullanımının karbondioksit düzeyini, sıcaklığı ve deniz seviyesini yükselttiği görüşünü reddeden bilim adamlarının gözleri korkutuluyor ve yıldırılıyorlar" görüşünü savundu. Uzayın keşfi ile ilgili çalışmalar yapmak üzere kurulan The Planetary Society adlı kar amacı gütmeyen vakıftan küresel ısınmanın insan faaliyetinden kaynaklanmadığını savunduğu için kısa süre önce istifa eden Schmitt, kendisi gibi düşünen pek çok bilim adamı bulunduğunu savundu. (aa)

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=921987&Date=17.02.2009&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu