YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Şubat 2009

Obruğa Düşmekten Son Anda Kurtuldu

  • 08.02.2009 Hürriyet

    Genel olarak Konya'da, özel olarak Karaman ve Karapınar gibi ilçelerde yeraltı sularının tükenmesi sonucunda başlayan çölleşme, bölgede yaşayan insanları her gün yeni bir tehlike ile yüz yüze bırakıyor.

    Önceki gün de, mısır hasadı yapan Mustafa Çınar, 70 metre çapında, 80 metre derinliğinde bir obruğa düşmekten son anda kurtuldu.

    Konya'nın Karapınar İlçesi'ndeki bir mısır tarlasında hasat yapılırken, yaklaşık 70 metre çapında, 80 metre derinliğinde obruk (yer kabuğunun çoğu kez aniden çökmesiyle ortaya çıkan çöküntü) oluştu. Karapınar ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki Akkuyu Yaylası'ndaki mısır tarlasında çalışan işçiler, yeni bir obruğun oluşumuna tanık oldu.

    Obruğun oluştuğu sırada tarlada mısır hasadı yapan biçerdöver sürücüsü Mustafa Çınar, dün sabah saatlerinde başladıkları hasat işlemlerinin normal şekilde devam ettiğini, ancak akşama doğru büyük bir gürültü ile mısır tarlasının çöktüğünü söyledi. Obruğun oluştuğu alana yaklaşık 100 metre uzaklıkta çalıştıklarını ifade eden Çınar, "Büyük bir gürültü oldu. Sonra biçerdöverden indim, ancak çöken alana korkumdan yaklaşamadım. Eğer birkaç dakika sonra meydana gelse biz de çöken alanda olacaktık" dedi.

    Tarla sahibi Abdullah Yarımoğlu, çökme nedeniyle beş ton mısırın yutulduğunu söyledi.

    Tehlike ortada

    70 metre çapındaki obruk, görenleri dehşete düşürdü. Ama bölgedeki son yeraltı suları da kurutuluyor.

    Karapınar incelenmeli

    Karapınar Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozaklı, Karapınar'ın jeolojik yapısının acilen incelenmesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi: "Tarım yapılan yerlerin bir bir çökmeye başlaması burada ciddi bir tehlikenin habercisi. Şu anda ilçenin çeşitli bölgelerinde meydana gelen obruklar ilçedeki toprak yapısının ne kadar tehlikeli boyutlara ulaştığını gösteriyor. Toprağın altında ve üstüne neler var bilmiyoruz. Çok ciddi araştırma yapılıp vatandaşlara açıklama yapılmalı. Bugüne kadar can kaybının olmaması Allah'ın takdiri."

    Obruklar 30'a ulaştı

    Konya'nın Karapınar İlçesi'nde son iki yıl içinde 10 obruk oluştu. Bölgedeki obruk sayısı daha önce oluşanlarla birlikte 30'a yükseldi. Baca veya kuyu şeklinde, keskin köşeli, derin çukurlara obruk denir. Ovadaki yeraltı sularının aşındırdığı toprak katmanının çökmesiyle oluşuyor. Yer kabuğunun çoğu kez aniden çökmesiyle meydana geliyor. Derinliği 250-300 metreyi bulabilen obrukların bazılarının tabanında göl bulunuyor. Türkiye'de İç Anadolu'nun güneyinde ve Toroslar'da yaygın olarak görülüyor.

    http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=10953125&tarih=2009-02-08

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu