YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Şubat 2009

Büyük Menderes İçin Kollar Sıvandı

  • 02.02.2009 Radikal

    MUĞLA - WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak, Büyük Menderes Nehri gibi alarm veren su kaynaklarının kirlilik sorununa kuraklık ve verimsiz su kullanımı da eklenince karanlık bir tablonun ortaya çıktığını belirtti.

    Filiz Demirayak, Ege Bölgesi’nin en uzun akarsuyu olan Büyük Menderes Nehri’nin havzada yaşayan 2.5 milyon insana ekonomik açıdan hayat verdiğine işaret etti. Demirayak, "Bafa Gölü, Büyük Menderes Deltası ve Pamukkale gibi küresel düzeyde öneme sahip doğal alanların yer aldığı havza, her yıl binlerce ton evsel, endüstriyel ve tarımsal atık nedeniyle kirleniyor" ifadesini kullandı.

    Açıklamasında, Büyük Menderes Nehri gibi alarm veren su kaynaklarının kirlilik sorununa son yıllarda yaşanan kuraklık ve verimsiz su kullanımı da eklenince karanlık bir tablonun ortaya çıktığını öne süren Demirayak, şunları kaydetti: "WWF-Türkiye olarak biz karamsar değiliz. Sorunların çözümü için ilgili tüm taraflarla birlikte çalışmak ve çözümleri hayata geçirmek için ’Geçmişten Geleceğe Büyük Menderes Projesi’ne başlıyoruz. Vakfımızın iç kaynaklarıyla hayata geçirdiğimiz projeyle bu önemli bölgemizin sorunlarının çözümü için ilgili taraflarla çalışmak istiyoruz."

    Demirayak, Türkiye’nin endüstriyel ve tarımsal anlamda en önemli üretim bölgelerinden olan Büyük Menderes Havzası’nın başta kirlilik olmak üzere su kaynaklarına dair bir dizi sorunla yeniden gündemde olduğunu iddia ederek, şu bilgileri verdi: "2007 yılından bu yana Büyük Menderes Havzası’nın bir parçası olan Bafa Gölü’nde çalışmalarını sürdüren WWF-Türkiye, başladığı yeni projeyle havza ölçeğinde yaşanan sorunlara dikkati çekmek, çözüm getirmek ve ilgili tarafları bir araya getirmek için büyük bir adım atıyor. ’Geçmişten Geleceğe Büyük Menderes’ Projesi kapsamında Büyük Menderes Havzası’nda suyu kullanan başlıca sektörleri, bu sektörlerin su kullanımı ve kirlilik açısından yarattığı sorunları, havzadaki önemli doğal alanları tehdit eden unsurları ortaya koyacak olan WWF-Türkiye, sorunların çözümü için öneri paketi de hazırlayacak.

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=919765&Date=04.02.2009&CategoryID=85

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu