YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Şubat 2009

Ormanlarımıza Sahip Çıkalım Birliği"nin Basın Bildirisi

  • "27 Ocak'ta ormanlarımıza zarar verecek uygulamaların alt yapısını oluşturan 5831 sayılı "Tapu Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı.

    Bu düzenlemenin anlamı:

    "Orman kadastro" çalışmaları, 3402 sayılı Kadastro Kanunu uyarınca ormancılık eğitimi almamış, orman ve ormancılık konularında hiçbir uzmanlığı bulunmayan kişilerden oluşturulan "kadastro ekipleri" tarafından da yapılabilecektir. Bilindiği gibi, "orman kadastro" çalışmaları kapsamında yalnızca mülkiyet sınırları belirlenmemekte, herhangi bir yerin çeşitli nedenlerle orman sayılmamasına yönelik kararlar da alınmaktadır. Dolayısıyla, "orman kadastrosu", "2A" ve "2B" uygulamaları sırasında, "orman" sayılması gereken alanlar çok daha kolay daraltılabilecektir.

    5831 sayılı yasada yer verilen "3194 sayılı İmar ile 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunlarındaki kısıtlamalar dikkate alınmayacaktır." hükmü, kamu yararına imar düzenlemelerinin yapılabilmesini, çevre sorunları olmayan kentsel yerleşmelerin oluşturulabilmesini ve tarım arazilerinin korunabilmesini olanaksızlaştırabilecektir. Bu nedenle, Anayasamızın 44, 56 ve 57. maddelerine aykırıdır.

    5831 sayılı yasada yer verilen "İlgili idarelerce 15 gün içerisinde Kadastro Müdürlüğüne bilgi verilir, bu süre içinde cevap verilmediği takdirde, söz konusu alanların bulunmadığı yönünde cevap verilmiş sayılır" hükmü ise orman alanlarında hak düşürücü olabilecek ve SİT alanlarının dahi ifraz ve tevhidine yol açabilecektir."

    (*)Ormanlarımıza Sahip Çıkalım Birliği (OSB), OR-KOOP, TOD, TEMA, TARIM ORKAM-SEN, KIRSAL ÇEVRE ve DOĞA DERNEĞİ'nin yürütücülüğünü yaptığı, 70'i aşkın demokratik kitle örgütünün katılımıyla oluşturulmuş gönüllü bir birliktir. OSB, altı yıldır, ormanlarımıza ve kamusal bir etkinlik alanı olan ormancılığımıza zarar verebilecek düzenlemelerin belirlenmesine, kamuoyunun bu doğrultuda uyarılmasına ve bilgilendirilmesine yönelik çeşitli etkinlikler gerçekleştirmektedir

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu