YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Ocak 2009

Belediyenin Yeşil Alan Talanı

  • 24.01.2009 Birgün

    Özel Haber

    Meslek odalarının ‘şehircilik ilkelerine aykırı davrandığı gerekçesiyle’ tepki gösterdiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), tartışılacak bir karara daha imza attı. Kamu alanı gasp edildiği gerekçesiyle gecekondu yıkımları yapan ve bu yıkımlara yerel seçimlerin yaklaşması dolayısıyla ara veren İBB, aldığı son ayrıcalıklı imar tadilatı kararıyla, yeşil alan ve eğitim alanı olarak belirlenen arazide alışveriş merkezi yapılmasını onaylıyor.

    Varoşu yıkarken zengini sıvazlıyor

    Aldığı imar planı kararlarıyla meslek odalarının tepkisini çeken İBB Meclisi, tartışılacak bir plana daha imza attı. 12 Haziran 2008 tarih ve 133 nolu Komisyon Raporları’nda belirtilen kararda, İstanbul Bakırköy’deki TOKİ Ataköy Konakları’nın yanındaki dev Carefour inşaatının belediye izniyle yeşil alan üzerine kurulmasına karar verildi.

    İBB’nin ilgili komisyon raporlarında Mülkiyeti İstanbul İl Özel İdare Müdürlüğü’ne ait 8 bin metrekarelik arazinin o zamana kadar temel eğitim tesisleri alanı ve yeşil alan iken ticaret alanına alındığı ve bu kararla beraber dev inşaatın önünün açıldığı ortaya çıktı. Üzerinde hiçbir yapı bulunmayan, Sirkeci-Halkalı tren hattına ve denize yakınlığı sebebiyle daha da değerlenen arazideki teklif için ilgili kurum ve kuruluş görüşlerinde ise eksikler olması dikkat çekti.

    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi, teklifle ilgili her aşamada gözlemcilerinin bulunması notunu düşerek kendi görüşleri alınmadan hiç bir plan uygulamasının yapılamayacağını belirtti.

    İtirazlara rağmen mesclis onayı

    Ulaşım Planlama Müdürlüğü ise Marmaray ve Metro Hattı ile ilgili olarak tekrar görüşlerinin alınması notunu düşse de, komisyon raporunda ek görüşe rastlanmadı. Komisyon raporlarında yer alan itirazda görüş veren en önemli kurumlardan olan Deprem Zemin İnceleme Müdürlüğü ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün görüşlerinin bulunmadığı ve bodrum katları için sınırsız hak tanındığı belirtildi. Resmi itirazda teklifin yeşil alan ve eğitim alanı donatısını azaltıcı, trafik yoğunluğunu arttırıcı ve emsal teşkil ettiğinin altı çizildi. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun itirazında teklif için “Plan yapımına dair esaslara ait yönetmelik hükümlerine, 1/1000 ölçekli plan hükümlerine, İstanbul İmar Yönetmeliği’ne ve şehircilik ilkelerine aykırıdır” tespiti yapıldı.

    Yapılan resmi itirazlara ve eksik görüşlere rağmen meclise sunulan teklif, oy çokluğuyla kabul edildi. Teklife önce ‘ret’ veren CHP meclis üyesi Atalay Oğul, sonrasında TOKİ Ataköy Konutları’ndaki sahibi olduğu dairenin komşusu olan Carrefour inşaatına olumlu oy kullandı.

    İMO: Alınan karar usulsüz

    İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Büyükkent Şube Başkanı Cemal Gökçe, konuyla ilgili yaptığı açıklamada komisyon raporundaki resmi itiraza katıldığını ve bu itirazın dikkate alınmamasının yanlış olduğunu söyledi. İBB’nin metod olarak boş bulduğu her yeri yapılaştırmayı, zengini kayırmayı uygun bulduğunu söyleyen Gökçe, bunlar yapılırken yeşil alan, eğitim alanı gibi şehircilik ilkelerinin dikkate almadığına dikkat çekti.

    Belediye raporundaki Deprem Zemin İnceleme Müdürlüğü ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün görüşlerinin bulunmadığına işaret eden Şube Başkanı, “Bu eksiklerle bu teklifi meclisin oylamaya bile sunması usulsüz.

    Kentsel dönüşüm adı altında fakir insanları yerinden ederek, yerlerine zenginleri koyan belediye, bu kararda da zengini kayırıyor. Zenginlere rant sağlıyor ya da kendi zenginini yaratıyor” diye konuştu.

    http://www.birgun.net/actuel_index.php?news_code=1232791331&year=2009&month=01&day=24

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu