23.01.2009 NTVMSNBC
Daha önceki araştırmalarda küresel ısınmadan bir şekilde etkilenmediği ileri sürülen Antarktika’nın aslında ısınıyor olduğu ortaya çıkarıldı.
Küresel ısınmadan esrarengiz bir şekilde etkilenmiyormuş gibi görünerek, bu konuda çalışmalar yapan bilim insanlarını şaşırtan Antarktika kıtasının da dünyanın geri kalanıyla aynı kaderi paylaştığı ortaya çıkarıldı.
Daha önceki araştırmaların aksine, son çalışmada, Dünya’nın dibinde bulunan kıtanın 1950’lerden beri bazı bölümlerinin soğuduğu ancak, daha büyük bir bölümünün ısındığı ortaya çıkarıldı. Önceki araştırmalar Antarktika’daki sıcaklığın sabit kaldığını, hatta kıtanın daha da soğuduğunu öne sürüyordu.
Seattle Washington Üniversitesi klimatoloğu (iklim bilimci) Eric Steig, geçtiğimiz on yıllar boyunca kıyı kesimleri ısınsa bile, kıtanın ortasına yakın olan Vostok Gölü (Lake Vostok) ve Güney Kutbu’nda bulunan istasyonların sıcaklığın düştüğünü gösterdiğini belirterek, bu istasyonlardan gelen veriye dayanarak bilim insanlarının bu iki noktanın etrafındaki bölgenin de soğuduğunu tahmin ettiklerini açıkladı.
Uzun dönemli iklim değişikliklerine balkıldığı zaman ise, Steig ve çalışma arkadaşlarının 1957 ve 1982 yılları arasında kullanılan 42 istasyondan elde ederek birleştirdikleri meteorolojik veriye dayanarak, tahminlerin yanlış olduğu ve kıtanın, diğer altı kıta gibi, küresel ısınmadan etkilendiğini ortaya çıkardı.
Araştırmaya göre 1957 yılından beri tüm kıtanın sıcaklığı yaklaşık olarak 0,55 santigrat (1 Fahrenheit) derece ısındığı ortaya çıkarıldı. Halen sıcaklığı -50 derecenin altında bulunan kıtanın doğu kesiminden 20 derece daha sıcak olan batı kesimi ise, neredeyse iki kat daha fazla ısındı.
Geçtiğimiz 50 yılın ortalama verilerine bakıldığı zaman, soğumakta olduğu düşünülen doğu Antarktika’nın ise ısınmakta olduğu ortaya çıkarıldı ancak, bu kesimin sonbahar mevsiminin sıcaklık verilerine bakıldığı zaman soğumakta olduğu ifade ediliyor.
Kimi bilim insanları ise, 1980 yılından beri uydu üzerinden yapılan ölçümlere dayandırılarak yapılan araştırma sonuçlarıyla yeni araştırma sonuçlarının birbirini tutmadığını ileri sürerek iddiaya şüpheyle bakıyor. Deniz seviyesinin artışı ile ilgili gözlemlerin de kıtanın soğumakta olduğu yönünde bulgular ortaya koyduğunu ifade eden karşıt görüşlüler, Steig’in araştırmasıyla ortaya çıkarılan önermenin mübalağa edildiğini savunuyor.
Steig ise, farklı bir araştırma grubu tarafından batı Antarktika’da buz içine sondajlanarak yerleştirilmiş istasyonlardan elde edilen verinin de kendi çıkarımlarını desteklediğini ifade ediyor.
http://www.ntvmsnbc.com/news/473011.asp
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
İklim değişikliği, küresel ekosistemleri dönüştürerek hava koşullarından su döngülerine, biyolojik...
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013