16.01.2009 Hürriyet
Türk mühendis Selami Bekmezci, 2003 yılından beri çalışmalarını yürüttüğü "baca gazından gübre üretimi" projesine imza atarak 21 yıllığına patent hakkını kazandı. Bekmezci’nin geliştirdiği projeyle, petrol ve kömür kullanan enerji üretim santrallerinin baca gazlarını atık bırakmadan çok düşük bir maliyetle gübreye çevrilebiliyor.
Bekmezci projenin amacını "Kömür, petrol gibi fosil yakıtlarla çalışan enerji üretim santrallerinden, azot oksit, kükürt oksit, karbon monoksit ve aerosol gibi hava kirleticilerinin baca gazlarından temiz teknoloji kullanarak atık bırakmadan arıtılması" olarak özetledi.
Bilineni aşan buluş
Türk Patent Enstitüsü’nün tescillediği, Danimarka Patent Kurumu’nun "Bilinen teknolojileri aşan bir buluştur" ifadesiyle patent verdiği ve mayıs ayında Texas’ta gerçekleştirilen Amerika Çevre Olimpiyatlarında birincilik kazanan projeyle çevrenin çok büyük oranda korunması sağlanırken, arıtım atığından ekonomik katma değere sahip ürün elde edilmesi ve arıtım maliyetlerinin azaltılması da sağlanıyor.
Termik santrallerde baca gazının absorbe edilmesi için yılda ortalama 15 milyon ton kireç kullanıldığını ifade eden Bekmezci, "Termik santraller milyonlarca dolarlık maliyetlerle kireç havuzları oluşturuyorlar. Projemizle bu maliyet tamamen ortadan kalkıyor. Bununla birlikte geliştirdiğimiz ürünle yılda ortalama 10 milyon ton gübre elde edilebiliyor" dedi. Üretilen gübrenin çiftçilere çok düşük ücretlerle verilebileceğini de belirten Bekmezci, tonu 500 Liradan, 2 bin Liraya kadar maliyetle gübre satıldığını fakat proje kapsamında elde edilen gübrenin çok daha düşük fiyatlarla satılabileceğini ve tarıma çok büyük katkı sağlayacağını savundu.
Prototip çalışmasının olumlu sonuç verdiğini dile getiren Bekmezci, buluşun yeni kurulacak ya da kurulan elektrik üretim santrallerine çok kolay adapte edilebilme özelliği taşıdığını söyledi. Proje kapsamındaki uygulamalarla elde edilen gübrenin, ekonomik değeriyle arıtım maliyetini geri kazandıracağını da sözlerine ekleyen Bekmezci gübrenin özelliklerini "Yavaş salınımlı, Nitrat ve sulfat içerikli, Bitki besleyiciliği, su tutma kapasitesi ve ekonomik değeri yüksek, toprağı tuzlandırmayan, ömür boyu kullanılabilen minerallere sahip" olarak niteledi.
Klasik sistemler çok pahalı
Dünya çapında uygulanan klasik baca gazı arıtım modellerinin çok büyük maliyetleri beraberinde getirdiğini kaydeden Bekmezci, klasik arıtma modellerinin, "Arıtma sistemlerinin kurma-işletme maliyetlerinin yüksek olması ve bakım sorunları, gaz yıkama ünitelerinin kabuklaşma, erozyon, " gibi dezavantajları olduğunu ifade etti.
http://www.hurriyet.com.tr/ankara/10787121.asp
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim değişikliğinin hava kirliliğine etkileri üzerine yapılan bir araştırma, 2100 yılına kadar 30...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013