YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Ocak 2009

Baca Gazlarını Gübreye Çeviren Müthiş Başarı

  • 16.01.2009 Hürriyet

    Türk mühendis Selami Bekmezci, 2003 yılından beri çalışmalarını yürüttüğü "baca gazından gübre üretimi" projesine imza atarak 21 yıllığına patent hakkını kazandı. Bekmezci’nin geliştirdiği projeyle, petrol ve kömür kullanan enerji üretim santrallerinin baca gazlarını atık bırakmadan çok düşük bir maliyetle gübreye çevrilebiliyor.

    Bekmezci projenin amacını "Kömür, petrol gibi fosil yakıtlarla çalışan enerji üretim santrallerinden, azot oksit, kükürt oksit, karbon monoksit ve aerosol gibi hava kirleticilerinin baca gazlarından temiz teknoloji kullanarak atık bırakmadan arıtılması" olarak özetledi.

    Bilineni aşan buluş

    Türk Patent Enstitüsü’nün tescillediği, Danimarka Patent Kurumu’nun "Bilinen teknolojileri aşan bir buluştur" ifadesiyle patent verdiği ve mayıs ayında Texas’ta gerçekleştirilen Amerika Çevre Olimpiyatlarında birincilik kazanan projeyle çevrenin çok büyük oranda korunması sağlanırken, arıtım atığından ekonomik katma değere sahip ürün elde edilmesi ve arıtım maliyetlerinin azaltılması da sağlanıyor.

    Termik santrallerde baca gazının absorbe edilmesi için yılda ortalama 15 milyon ton kireç kullanıldığını ifade eden Bekmezci, "Termik santraller milyonlarca dolarlık maliyetlerle kireç havuzları oluşturuyorlar. Projemizle bu maliyet tamamen ortadan kalkıyor. Bununla birlikte geliştirdiğimiz ürünle yılda ortalama 10 milyon ton gübre elde edilebiliyor" dedi. Üretilen gübrenin çiftçilere çok düşük ücretlerle verilebileceğini de belirten Bekmezci, tonu 500 Liradan, 2 bin Liraya kadar maliyetle gübre satıldığını fakat proje kapsamında elde edilen gübrenin çok daha düşük fiyatlarla satılabileceğini ve tarıma çok büyük katkı sağlayacağını savundu.

    Prototip çalışmasının olumlu sonuç verdiğini dile getiren Bekmezci, buluşun yeni kurulacak ya da kurulan elektrik üretim santrallerine çok kolay adapte edilebilme özelliği taşıdığını söyledi. Proje kapsamındaki uygulamalarla elde edilen gübrenin, ekonomik değeriyle arıtım maliyetini geri kazandıracağını da sözlerine ekleyen Bekmezci gübrenin özelliklerini "Yavaş salınımlı, Nitrat ve sulfat içerikli, Bitki besleyiciliği, su tutma kapasitesi ve ekonomik değeri yüksek, toprağı tuzlandırmayan, ömür boyu kullanılabilen minerallere sahip" olarak niteledi.

    Klasik sistemler çok pahalı

    Dünya çapında uygulanan klasik baca gazı arıtım modellerinin çok büyük maliyetleri beraberinde getirdiğini kaydeden Bekmezci, klasik arıtma modellerinin, "Arıtma sistemlerinin kurma-işletme maliyetlerinin yüksek olması ve bakım sorunları, gaz yıkama ünitelerinin kabuklaşma, erozyon, " gibi dezavantajları olduğunu ifade etti.

    http://www.hurriyet.com.tr/ankara/10787121.asp

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu