YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Ocak 2009

Yeni Bir Sümbül Türü Keşfedildi

  • 19.01.2009 Son Dakika

    Hatay'ın Amanos Dağları'nda Anadolu'ya özgü yeni bir sümbül türü keşfedildi.

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı'nda araştırma görevlisi İsmail Eker Hayat'ın Amanos Dağları'nda yaptığı çalışma sonucunda sadece Anadolu'ya özgü yeni bir sümbül türü keşfetti.

    Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Koyuncu ile birlikte gerçekleştirdikleri araştırmaların sonucu Hatay'ın Amanos Dağları'nda keşfettikleri sümbül türü hakkında bilgiler veren İsmail Eker, sümbülün bilim dünyası için yeni bir bitki türü olduğunu söyledi.

    2007 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Araştırma Fonu tarafından desteklenmeye başlayan "Türkiye Laleleri" adlı proje çalışmaları sayesinde bu yeni türü keşfettiklerini de ifade eden Eker, bitki türlerini kapsayan çalışmalarının devam edeceğini ifade etti.

    Sümbüle kendi hocasının adını verdi

    Keşfettiği sümbüle hocası Prof. Dr. Tekin Babaç'ın ismini veren Eker, şunları kaydetti: "Bu bitki Hyacinthaceae (Sümbülgiller) familyasına bağlı Muscari Mill. cinsine ait olup, Anadolu'nun değişik yörelerinde bu cinse ait diğer türler 'Sümbül' veya 'Arapsümbülü' adıyla anılmaktadır. 2008 yılında yurtdışında yayınlanan makalemizde, Türkiye bitkilerinin internet ortamında veri bankasını oluşturarak Türk botaniğine önemli hizmetlerde bulunan ve aynı zamanda aynı üniversiteden doktora hocam olan Prof. Dr. M. Tekin Babaç'ın ismini keşfettiğimiz bitkiye verdik. Böylece bitkinin ismi Latince'de "Babaç'ın sümbülü" anlamına gelen 'Muscari babachii Eker & Koyuncu' olarak bilim dünyasına girmiş oldu. Ayrıca, Dünya'da yalnızca Hatay'ın Arsuz İlçesi'ndeki Amanoslar'ın güney uzantısında çok dar bir alanda doğal yayılış gösteren bu türün Türkiye'ye özgü diğer türlerle birlikte korunması gerekmektedir."

    http://www.sondakika.com/haber-yeni-bir-sumbul-turu-kesfedildi/

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu