12.01.2009 Atlas
Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde önceki gün balıkçılar tarafından rıhtımda bulunup, yunus sanılan ve yetkililerin uzun uğraşları sonucu açık denize salınan 5 metre uzunluğundaki canlının, ender görülen bir balina türü olduğu ortaya çıktı.
Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Kızılkaya, sevimli deniz canlısının fotoğraflarının İngiltere'deki deniz memelisi uzmanlarına gösterildiğini ve dişi bir 'Sowersby Burunlu Balina' (Mesoplodon bidens) olduğunun tespit edildiğini söyledi.
Sualtı Araştırmaları Derneği Deniz Memelileri Araştırma Grubu, Uluslararası Deniz Koruma Örgütleri, Marmaris Yunus Terapi Merkezi, liman müdürlüğü, sahil güvenlik ve dalgıç ekipleri ile hayvanseverlerin 3.5 saat uğraşları sonucu Fethiye İskelesi'nden açık denize salınan deniz canlısının zannedildiği gibi yunus değil, dünyada ender görülen bir balina türü olduğu belirlendi. Kurtarma çalışmalarında yer alan Fethiye Dalış Merkezi sahibi biyolog Meryem Tekin'in uyarısı sonucu, sevimli deniz canlısının fotoğrafını İngiltere'deki deniz memelisi uzmanlarına gönderdiklerini anlatan SAD Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Kızılkaya, 'İngiltere'deki uzmanlardan gelen bilgi bizi çok şaşırttı. 5- 5.5 metre boyunda, yunusu andıran bir görünüme sahip bu deniz canlısının dünyada ender rastlanan dişi bir 'Sowersby Burunlu Balina' olduğunu söylediler. Burnu yunustan daha uzun, kafası kavun şeklinde, nefes alma deliği fazlaca büyük, rengi mavimsi gri, sırtı gri ve beyaz çizgili Sowersby Burunlu Balinanın Fethiye Körfezi'ne nasıl geldiği konusunda bir bilgimiz yok. Araştırmalarımız sürüyor' diye konuştu.
Türkiye sularında ilk kez rastlandı
Fethiye Dalış Merkezi sahibi biyolog Meryem Tekin de dünyada eşine ender rastlanan bu türün genellikle Kuzey Atlas Okyanusu'nda yaşadığını, Akdeniz'de tarih boyunca 3 kez görülüp kayda geçirildiğini, Türkiye sularında ise hiç görülmediğini belirtti. Fethiye İskelesi'nde cuma gecesi balıkçılar tarafından görülen canlının, karanlık yüzünden balina olduğunun anlaşılamadığını, gündüz erken saatlerden itibaren ise apar topar kurtarma va açık denize ulaştırma çalışmalarının yürütüldüğünü dile getiren Tekin, 'Balina büyük bir olasılıkla yolunu kaybederek Fethiye Körfezi'ne gelmiş. Karanlıkta türünü anlayamadık. Ekipteki herkes onun zarar görmemesi için çok dikkatli davrandı. Saatler süren çalışmanın ardından açık denize götürebildik. Açık denizde 3- 4 dakika kadar kurtarma ekibiyle birlikte yüzdü. Daha sonra derin sulara inip kayboldu. İlk görüşte onun balina olabileceğini hissetmiştim' dedi.
Yunus sanılmıştı
Önceki gece Fethiye İskelesi'nin tersane bölgesindeki Karagözler Mevkii'nde balıkçılar tarafından görülen canlı yolunu kaybetmiş bir yunus sanıldı. Sabaha kadar iskeleden ayrılmayan canlı, gün doğar doğmaz ekipler tarafından açık denize doğru yüzdürülmeye çalışıldı. Halatla özel bir sedyeye bağlanan ve daha sonra 2 ayrı tekneyle birlikte açık denize doğru çekilen canlı, ekipleri oldukça uğraştırdı. 100 metre ilerledikten sonra tekrar kıyaya gelen canlı, 3.5 saatlik çalışmanın sonrasında Fethiye Körfezi'nden açık denize doğru bırakıldı. (Kaynak: Milliyet - 11.01.2009)
http://www.kesfetmekicinbak.com/gundem/08234/
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013