YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Ocak 2009

Çevre Oscar’ları Türk Tasarımcıların

  • 07.01.2009 Radikal

    ANKARA - Daha önce, ‘2007 Uluslararası Tasarım Ödülleri’ (IDA 2007) yarışmasında VOLITAN adlı çevreci tekne projesiyle Türkiye’ye iki dalda büyük ödül kazandıran ODTÜ’lü tasarım ekibi, şimdi de Çevre Oscar’ları olarak kabul edilen Uluslararası Çevreci Tasarım Ödülleri 2008 (Green Dot Award 2008) yarışmasında da üç dalda birden ödül kazandı.

    ABD’de ilk defa düzenlenen ve en prestijli uluslararası çevre yarışmalarından biri olarak kabul edilen Green Dot 2008 ödülleri açıklandı. Tasarım otoriteleri tarafından Çevre Oscar’ları olarak kabul edilen yarışmada, ulaşım, yapı, ürünler, çevreci servisler ve kavramsal alanlarda geliştirilen sıradışı çalışmalar ayrı ayrı değerlendirildi.

    52 ülke katıldı

    Türk tasarım ekibi, 52 ülkeden 1000’in üzerinde projenin katıldığı yarışmada, ‘en çevreci ulaşım aracı dalında’ ‘VOLITAN’ adlı tekne tasarımıyla birinci, çevreci ürün grubunda ‘Su Kapanı’ projesiyle ikinci olurken, kavramsal dalda da ‘Susuz Orman Yangını Söndürme Aracı’ projesiyle mansiyona layık görüldü.

    Eserlerin, dünyanın önde gelen çevreci otorite ve tasarımcılarından oluşan büyük jüri tarafından değerlendirildiği yarışmada Türkiye, ülke bazında da en çok ödül alarak birinci oldu.

    Tören Haziran'da

    Jüri tarafından gruplarında en çevreci ve yaratıcı bulunan eserler, basın ve yayın organlarınca sergilenerek, toplumda giderek yükselen çevre bilincinin geliştirilmesi hedefleniyor. Ödüller, Haziran 2009’da, ABD’de Miami’de düzenlenecek büyük bir törenle proje sahiplerine verilecek.

    Sadece güneş ve rüzgâr istiyor

    Green Dot Award yarışmasında çevreci ulaşım dalında büyük ödüle layık bulunan VOLITAN, “Tasarım Oscar’ları olarak kabul edilen IDA 2007’de de büyük ödülü iki dalda Türkiye’ye kazandırmıştı. ODTÜ Öğretim Üyesi Dr. Hakan Gürsu başkanlığındaki ‘DESIGNNOBIS’ ekibinin dünyada saygı uyandıran ürünü olan VOLITAN, aldığı ödüllerle, Türkiye’nin ulusal çevre duyarlılığını dünyaya duyurma yönünde üstlendiği misyonun gereklerini yerine getiriyor. Güneş ve rüzgâr enerjisi kullanarak hareket eden, deniz suyundan tatlı su çevrimini gerçekleştiren, karbondioksit atık üretmeyen VOLITAN, güneş panellerini hareketli katı yelkenler olarak kullanan ve tekne dışında yer alan iki hareketli elektrik motoruyla destekleniyor. Aynı zamanda nokta dönüşü yapabilen ilk deniz aracı olma özelliğini de taşıyan VOLITAN, yakıt bağımlılığını tamamen ortadan kaldırdığı gibi, 18-20 deniz mili ile gece-gündüz sürekli yolculuk yapabilme ve yüksek manevra gücüne sahip. Kurşun şarj pilleri yerine jel akü kullanımıyla çevre duyarlılığını pekiştiren 32 metre boyundaki yolcu teknesi, yelkenlerin tasarlandığı şekli itibarıyla mevcut denge sorunlarına getirdiği çözümlemeler başta olmak üzere, tekne tasarımında önemli sayılabilecek pek çok yeniliği de barındırıyor.

    VOLITAN projesi, uluslararası yarışmalarda kazandığı ödüllerle dünya otoritelerince ‘2040 yılının teknesi’ olarak kabul ediliyor.

    Ormanların yeni dostu

    Araç, yangınları su kullanmadan söndürüyor.

    ‘Susuz Orman Yangını Söndürme Aracı’ eylül ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yapılan sunuş sırasında büyük beğeni toplamıştı. Geleceğin susuz orman yangını söndürme aygıtı olarak tasarlanan araç doğal malzeme kullanarak etkili bir söndürme ve soğutma gücüne sahip. Elektrik enerjisiyle desteklenen araç, yangın öncesi ve sonrası hizmet edebiliyor. Üzerinde patenti alınabilecek pek çok özellik barındıran susuz orman yangını söndürme aracının tamamen yerli teknoloji kullanılarak üretilmesi ve insanlığın hizmetine sunulması hedefleniyor.  Ödül alan üç projenin çalışmaları da ODTÜ’den Dr. Hakan Gürsu başkanlığındaki ekip tarafından yürütülüyor.

    Suyu kapana kıstırıyor

    Sistemle suyun tek zerresi bile ziyan olmuyor.

    Green Dot Award yarışmasında çevreci ürün grubunda ikinci olan su kapanı projesi küresel ısınma nedeniyle susuzlukla karşı karşıya kalan Türkiye için alternatif bir çözüm olanağı sunuyor. Yeni dikilmiş ağaçların ekonomik ve pratik destek sistemi olarak düşünülen projeyle, doğal ortamda kaybolan, buharlaşan su zerreciklerinin toplanıp ağaç köklerine yönlendirilmesi, böylece ağaçlandırma çalışmalarının ciddi şekilde desteklenmesi planlanıyor.

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalHaberDetay&ArticleID=915805&Date=07.01.2009&CategoryID=97

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu