YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Ocak 2009

Kuşadası Alarm Veriyor

  • 05.1.2009 NTVMSNBC

    Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden olan Aydın'ın Kuşadası ilçesinde denizi kirliğine erken önlem alınması için uyarı yapıldı.

    Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, yaptığı yazılı açıklamada, kentin kıyılarında yaptıkları gözlemlerde, deniz ekosistemindeki değişimleri sürekli olarak takip ettiklerini belirtti.

    Kuşadası'ndaki su altı ekosisteminde önemli bitki türü olan Deniz Erişteleri'nin (Posidonia oceanie) kentin derin deşarj boru hattından ve kanalizasyon sistemi yeterli olmayan turistik işletmeler ve sitelerden gelen atıklarla olumsuz etkilendiğini ve geçen yaz aylarında belli bölgelerde terörist yosunların (Caulerpa racemosa) ve alglerin yoğunlaştığını tespit ettiklerini kaydeden Sürücü, geçtiğimiz hafta içerisinde deniz suların çekilmesiyle birlikte, Balıkçılar Limanı'ndan Kuştur mevkine kadar olan bölgede, daha önceki yıllar da pek fazla görülmeyen midyelerin varlığını gözlemlediklerini bildirdi.

    Midye deniz kirliliğine işaret

    İlk kez bu kadar çok midye kolonisinin görülmesinin, deniz kirliliği nedeniyle bazı canlıların yok olmasından kaynaklandığı ve deniz suyunda yüksek derecede kanalizasyon atıklarının olduğu düşüncesini akla getirdiğini vurgulayan Sürücü, açıklamasında şunları kaydetti: "Kuşadası derin deşarj borularının birçok kez arızalanması ve birçok site, işletme ve turistik tesisler atıklarını direk olarak denize vermesi, arıtması olanların her zaman arıtmalarını çalıştırmamaları bu kanıyı güçlendirmektedir. Bir turizm kenti olan Kuşadası'nda meydana gelen sürekli yapılaşma artan nüfus yoğunluğu ve denize arıtılmadan salınan atıklar nedeniyle, kıyı ekosistemi sürekli tahrip olmakta ve ekolojisinin bozulduğu görülmektedir. Derin deşarj borularının uzağındaki bölgeler incelendiğinde, aynı midyeler bu bölgelerde görülmemektedir. Konularında uzman olan üniversitedeki bilim insanlarıyla konu hakkında görüştüğümüzde, midye ve benzeri kabukluların belirleyici canlı türleri olduklarını, kirli ortamlarda yaygın olarak yer aldıklarını yani kirlilik göstergesi olduklarını ifade ettiler. Bu bir işaret olup zaman geçmeden önlem alınmalıdır. Bu hem denizlerimizin yaşaması, hem de insan sağlığı açısından çok önemlidir.''

    Kirlilikten kaynaklandığı düşünülen ve Kuşadası kıyılarında yeni yeni görülmeye başlayan bu deniz bitki ve canlıların, Kuşadası'ndaki denizin geleceği konusunda olumsuz işaretler verdiğine dikkati çeken Sürücü, hem deniz ekosistemi açısından, hem de Kuşadası'nın bir turizm kenti olması açısından denizin kirlenmemesi ve temiz olmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

    Kuşadası turizminde denizin çok önemli bir unsur olduğunu da vurgulayan Sürücü, şöyle devam etti: "Kuşadası'nda esnafıyla, turizmcisiyle, balıkçısıyla, işletmecisiyle, kurum ve kuruluşlarıyla denizin kirletilmesine engel olmamız gerekir. Denizi kirletenler 'Nasılsa suyun altında görünmüyor' sanmasınlar. Deniz önce işaretlerini verir, sonra da küser. Artık ondan faydalanamazsınız. Sonucunda su altı bitki ve canlıları yok olur, kirli bir denizde kimse yüzmek istemez, deniz olmayınca turistte gelmez. Turist gelmezse, o kentte yaşayanlar ekonomik anlamda güç duruma düşer.''

    http://yesil.ntvmsnbc.com/Haberler/HaberDetay.aspx?HaberId=937

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu