YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Ocak 2009

Kyoto Protokolü TBMM'de Tartışılacak

  • 04.01.2009 CNN Türk

    Yoğun bir yılı geride bırakan Meclis, yeni yılın ilk haftasında Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne taraf olmasının uygun bulunduğuna dair yasa tasarısı için çalışacak.

    TBMM Genel Kurulu, 6 Ocak Salı günü sözlü sorularla çalışmaya başlayacak. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, kendisine yöneltilen soruları yanıtlayacak.

    Sözlü soruların ardından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Devlet Memurları Kanunu ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun'da değişiklik içeren yasa tasarısını ele alacak.

    Tasarı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın tüm birimlerinde uzman personel istihdam edilebilmesi için "Tüketici ve Rekabet Uzmanı" ve uzman yardımcılığı kadroları yerine, "Sanayi ve Ticaret Uzmanı" ve uzman yardımcılığı kadroları ihdas edilmesini, ayrıca uzman yardımcılarının yeterlilik sınavıyla atanmalarını içeriyor.

    TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut'un Dernekler Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi de bu hafta görüşülecek. Teklifle, Türkiye Kızılay Derneği'nin, teşkilatlanması ve yönetilmesinin uluslararası anlaşmalara göre yapılması amaçlanıyor.

    Kyoto Protokolü

    Bu tasarının yasalaşmasının ardından "Birleşmiş Milletler iklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine Yönelik Kyoto Protokolüne Katılmamızın uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı" ele alınacak.

    Kyoto Protokolü, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadeleyi sağlamaya yönelik uluslararası tek çerçeve niteliğinde. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi içinde imzalanan protokol, 2005 yılında 55 ülkenin taraf olmasıyla yürürlüğe girdi. Bugüne kadar 177 ülke ve AB'nin taraf olduğu protokolün ilk yükümlülük dönemi, 2012 yılında sona erecek.

    Tasarının gerekçesinde, Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne taraf olmayan çok az sayıdaki ülkeden biri olduğuna işaret edilerek, "Kyoto Protokolü kapsamındaki uluslararası rejime katılacağımız için, özel sektörde sera gazı salım azaltımı için yapılabilecek projeler daha kolay teşvik edilebilecek ve özellikle uzun vadede başta enerji güvenliği olmak üzere ülke ekonomisine katkı sağlanabilecektir" denildi.

    Kyoto Protokolü'nün, AB çevre müktesebatının bir parçası olduğu belirtilerek, "AB, protokolün yerini alacak olan yeni anlaşmayı da müktesebatına dahil edecektir. Dolayısıyla, 2012 sonrasını önemseyen AB, Türkiye'nin protokole taraf olarak, geleceğe yönelik hazırlıklarını bir an önce başlatmasını istemektedir. Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne taraf olması halinde, AB ile iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum konularında ve AB müktesebatına uyum bağlamında işbirliği olanaklarını geliştirmesi de mümkün olacaktır" ifadesine yer verildi.

    TBMM Genel Kurulu, 6 Ocak Salı, 7 Ocak Çarşamba ve 8 Ocak Perşembe günleri, 15.00 - 19.00 saatleri arasında çalışacak.

    http://www.cnnturk.com/2009/turkiye/01/04/kyoto.protokolu.tbmmde.tartisilacak/507470.0/index.html

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu