YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Ocak 2009

Danıştay, Balık Çiftliklerinin Taşınmasına 'Dur' Dedi

  • 31.12.2008 Radikal

    MUĞLA - Danıştay 6'ncı Dairesi, Muğla’nın Güllük Körfezi ile Aydın’ın Didim İlçesi sahillerini etkileyen 130 balık çiftliğinin açık denizlere taşınmasına ilişkin Çevre ve Orman Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu planın yürütmesini durdurdu. Planın uygulamasına ilişkin bakanlıkça herhangi bir yönetmelik çıkarılmamış olması gerekçe gösterildi. Sorunu çözmediği gerekçesiyle plana başından beri karşı çıkan Muğlalı çevreciler kararı sevinçle karşıladı, yürütmesi durdurulan planı yırtıp, üzerine ‘çevrecinin daniskasına’ yazılı bir not düştükleri zarfın içine koyarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a postaladı.

    Yurtsever Cephe Bodrum Sözcüsü Ayhan Karahan’ın, Muğla ve Didim kıyılarındaki 130 balık çiftliğinin taşınmasına ilişkin planın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle, 27 Haziran 2008’de açtığı davayı görüşen Danıştay 6'ncı Dairesi, sürpriz bir karar aldı. Danıştay 6'ncı Dairesi, Çevre ve Orman Bakanlığı’nca 13 Mayıs 2008 tarihinde onanan, Aydın N18 ve Bodrum N19 paftalarında yer alan, potansiyel su ürünleri yetiştirme alanlarına ilişkin 1/100.000 ölçekli Aydın Muğla Denizli Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nın yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırdı.

    Yönetmelik çıkarılmadı

    Danıştay’ın oybirliğiyle aldığı, 27 Ekim 2008 tarihli kararında, planın uygulamasına ilişkin bakanlıkça herhangi bir yönetmelik çıkarılmamış olması gerekçe gösterildi, “Bölge ve havza bazında hazırlanacak planların yapılmasına ilişkin usul ve esasların bakanlıkça çıkarılacak bir yönetmelikle belirleneceğinin kurala bağlanmasına karşın, böyle bir yönetmelik çıkarılıp planın hazırlanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmeden tesis edilen işlemde mevzuata uyarlık bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi.

    "Yağma planlarını suya düşürdük"

    Muğla ve Didim kıyılarını etkileyen balık çiftliklerinin açık denize doğru taşınmasını içeren planın durdurulması çevrecileri sevindirdi. Avukatlar Metin Kesikçiler, Ahmet Aksüt ve çevrecilerle birlikte Bodrum Ticaret Odası’nda basın toplantısı düzenleyen Yursever Cephe Bodrum Sözcüsü Ayhan Karahan, “Danıştay kararı, Güllük Körfezi ve Didim kıyılarında yaşanan çevre felaketine ‘dur’ dedi. Toplu balık ölümlerinin yaşandığı Güllük Körfezi ile Didim kıyılarında kaostan rant elde etmek isteyen balık çiftlikleri sahipleri ile Çevre ve Orman Bakanlığı’nın rant sağlamak amacıyla yaptığı plan, Danıştay duvarına tosladı. Biz bu yağma planına karşı her boyutta mücadele ettik. İmza kampanyası düzenledik. 12 bin imza topladık, Çevre İl Müdürlüğü’ne 4 bin yurttaşımızın bireysel itirazını gönderdik. İktidarın örgütlediği sözüm ona ‘bilimsel’ toplantılara müdahale ettik. İktidarı ve yağmacıları uyardık. ‘Bu planı geriye çekin, tutmaz. Bu ülkenin ve bölgenin sahipleri var. Yurtseverler yağma heveslerinizi kursağınızda bırakır’ dedik ama dinletemedik. Anlamadılar. Yağmacılıkta, bilim dışılıkta, hukuku ayaklar altına almakta ısrar ettiler. Biz de şu anda onlara hak ettikleri ve anladıkları biçimde son yanıtı verdik. Deniz üstü yağma planlarını suya düşürdük. Bu kararla, ‘çevrecinin daniskası’ asıl kimdir, anlaşılmış oldu. Asıl çevreciler yeni yıl armağanlarını aldılar” diye konuştu.

    Adres: Çevrecinin Daniskası / Ankara

    Toplantının ardından, bakanlığın hazırladığı planı ve balık çiftlikleri için belirlenen yeni yerlerin bulunduğu haritayı yırtan Karahan, beraberindeki çevrecilerle birlikte Bodrum PTT’sine gitti. Yırtılan plan ve haritayı, üzerine ‘Recep Tayyip Erdoğan, Çevrecinin Daniskası / Ankara’ yazdıkları zarfın içerisine koyan çevreciler saat 11.45’te postaya verdi. PTT’deki görevli memur, Ayhan Karahan’ın nüfus bilgileri ile zarfın üzerinde yazanları aynı şekilde resmi deftere kaydetti. Gönderilen mektubun RRO1703267721 barkodu ile PTT’nin kaydına girdiğini söyleyen Karahan, çevrecinin daniskasının kim olduğunun bir devlet kurumunca da tescillendiğini söyledi.

    “Taşınan balıkçı suçlu duruma düştü”

    Avukat Metin Kesikciler, Danıştay’ın verdiği kararın ardından, mahkeme kararını beklemeden yeni yerlere taşınan balık çiftliklerinin suçlu duruma düştüğünü ileri sürdü, “Bu tür planlamalar yargı aşamasına girince sonuç beklenir. Yargı sonucunu beklemeden taşınan balık çiftliklerinin yeni yerlerindeki durumu gayri meşru hale gelmiştir. Hükümete inanan güvenen balıkçı da yöre halk da çevreci de mağdur olmuştur” dedi.

    Turizmci sevindi

    Balık çiftliklerinin taşınması düşünülen bölgede, 100 bin yataklı, 100’ün üzerinde 4 ve 5 yıldızlı tatil köyü ile otel bulunduğunu anlatan Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeler Derneği Sözcüsü Emir Bağ da, “Beş yıldızlı turistik otellerin önüne balık çiftliklerini yerleştirecek planlar yapmak bu hükümetin turizme verdiği önemi gösteriyor. Plana göre Güllük Körfezi’nin ağız ve tam ortası çiftliklerle dolduruluyordu. Bu nedenle, Danıştay’ın verdiği karar turizm açısından son derece önemli. Ege ve Akdeniz’deki cennet koylar kirlilikle boğuşurken, mavi turlar tarihe karışırken, tatilciler bölgeden kaçmaya başlarken, kör gözüne parmak sokar gibi hazırlanan bu plan bir an önce tamamen iptal edilmeli” diye konuştu.

    Balıkçı üzüldü

    Güllük Körfezi’ndeki balık çiftlikleri adına konuşan üretici Sami Kont ise Danıştay’ın kararı ile şoke olduklarını belirterek, “4 bakanlığın bir araya gelip onayladığı planın yürütmesinin durdurulmasını hayretle karşıladım. Zaten körfezde büyük bir kaos yaşanıyordu. Küçük balıkçı nasıl yeni yerlere taşınacağını düşünürken, herşey iyice kördüğüm oldu. Devlet balıkçıyı mağdur etmeyecek kararlar almalı” dedi.

    Güllük'de neredeyse karaya bağlı kurulan balık çiftlikleri için planla belirlenen yeni taşınma alanlarının yine Güllük Körfezi içinde kaldığına dikkat çeken çevreciler ve turizmciler, bunun sorunu çözmeyeceği, bir yerden alıp başka yere taşımak anlamına geleceğini öne sürüp karşı çıkıyordu.

    Çiftliklerin taşınacağı yerler

    Yeni planlamada 130 balık çiftliğinin Bodrum’da Salih ve İkiz Adalar kuzey batısı, Türkbükü Gökburun kuzeyi, Torba Demir Koyu kuzeyi, Gündoğan Apostol Adası kuzeyi, Aydın’ın Didim İlçesi’ne bağlı Akbük İnceburun güneyi, Metelik Adası güneyi, Bayrak Adası kuzeyi, Akbük koyu Panayır Adası güneyi, Milas’ta ise Kazıklı Limanı kuzeyi, Teke Burnu kuzey batısı, Akbük Vardal Kapı güneyi ve Bayrak Adası açıklarına taşınması kararlaştırılmıştı. Planlanan bölgede yer alan Güllük Körfezi’ndeki Tahtakoz ve Kazıklı açıkları ile Salih Adası, Yılan Adası ve İkiz Adaların açıklarında çok sayıda 4 ve 5 yıldızlı otel ile tatil köyünün bulunuyor olması turizmcilerin tepkisini çekmişti.(dha)

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=915058&Date=02.01.2009&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu