YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Aralık 2008

Narlı Ova'da, Çimentoya Karşı Direniş Büyüyor

  • 27.12.2008 Birgün

    Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Maraş Narlı Ova’ya çimento fabrikası yapılmasına karşı açılan davaya müdahil olma başvurusunda bulundu. Bölgede telafisi olmayacak zararlara neden olacak fabrikayla ilgili yurttaşlar ve meslek odalarının açtığı dava 2,5 yıldır sürüyor

    Türkiyenin verimli tarım arazilerinden olan Maraş"taki Narlı Ova"ya çimento fabrikası kurulmasına karşı yöre halkının sürdürdüğü mücadeleye Pir Sultan Abdal Kültür Derneği"nden (PSAKD) destek geldi. PSAKD, fabrika yapılması için verilen olumlu ÇED raporuna karşı açılan davaya müdahil olmak için başvuruda bulundu.

    Dava 2,5 yıldır sürüyor

    2006 Temmuz ayında yurttaşlar ve meslek odaları Narlı Ova"ya kurulması planlanan "Kalker Ocağı ve Entegre Çimento Fabrikasi" projesi ile ilgili olarak verilen "Çevresel Etki Degerlendirmesi (ÇED) olumlu" kararının yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi istemiyle Gaziantep 2. İdare Mahkemesi"ne dava açtı.

    Yaklaşık 2,5 yıldır devam eden davaya çok sayıda meslek odası müdahil oldu. Son olarak Pir Sultan Abdal Kültür Derneği de davaya müdahil olmak için Gaziantep 2. İdare Mahkemesi"ne başvuruda bulundu.

    Dernek Başkanı Fevzi Gümüş imzalı dilekçede, çimento fabrikasının kurulduğu bölgede çoğunluğun Alevi yurttaşlardan oluştuğu ve bölgenin özgün, zengin inançsal ve kültürel yapısının bulunduğu vurgulanarak, derneğin müdahil olma isteğinin kabul edilmesi istendi.Bölgenin tarihi ve doğal özelliklerini sıralandığı dilekçede, "Hukuka aykırılığı açık ve uygulanması halinde telafi edilmesi olanaksız zararlara yol açacak olan dava konusu işlemin bir an önce yürütmesinin durdurulması ve yargılama sonunda işlemin iptal edilmesi" talepleri yer aldı.

    ‘İkinci Maraş katliamı gibi’

    Çimento fabrikası yapılmasına karşı kurulan Onuruma ve Ovama Dokunma Hareketi sözcüsü Kemal Çöçelli ise yapımı tamamlanan iki fabrikadan birinin deneme üretimini bitirdiğini diğerinin ise deneme üretimine geçtiğini söyledi.

    Bölge halkının Alevilerden oluştuğunu belirten Çöçelli, "Maraş katliamının çimento ve çöp fabrikaları eliyle devamının getirilmesi gibi bir düşünce ve yorum sözkonusu bölge halkında.Bizim bölgemizde yapılan çimento ve çöp fabrikalarına karşı yaptığımız mücadele göz ardı ediliyor" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

    http://www.birgun.net/actuel_index.php?news_code=1230376447&year=2008&month=12&day=27

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu