YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Aralık 2008

Göller Yalnızca Haritalarda

  • 28.12.2008 Cumhuriyet

    Cumhuriyet / Konya- Küresel ısınmaya bağlı olarak tamamen kuruyan veya su potansiyelini önemli ölçüde yitiren göllerin, haritalarda eski haliyle yer almasına uzmanlardan uyarı geldi. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Ferruh Yıldız, Tuz Gölü’nün yüzde 50 küçüldüğünü, Akşehir’in tamamen kuruduğunu belirterek Konya fiziki haritasının değişmesi gerektiğini belirtti.

    Güncellenmeli

    Haritalar ve atlasların ders kitapları gibi yıllık hazırlanmadığına dikkat çeken Yıldız, “Bu harita ve atlasların güncellemesi uydu görüntüleri yardımıyla kolaylıkla yapılabildiği halde yayımcı kuruluşlar tarafından bu durum göz ardı edilmektedir” dedi.

    Konya bölgesindeki göl veya sulak alanların ya tamamen kuruduğunu ya da alanında değişiklikler olduğunu belirten Yıldız, şöyle konuştu:

    “Eber Gölü kuraklık tehdidi altında küçülmeye devam etmektedir. Suğla Gölü su deposuna dönüştürülmüş ve küçültülmüştür. Hotamış Sazlığı büyük ölçüde kurutulmuştur. Aksaray Eşmekaya Sazlığı ise tamamı kuruyarak yok olmuştur. Buna rağmen haritalarda Akşehir Gölü hâlâ var gibi gösterilmektedir. Bu yanılgının düzeltilmesi gerekiyor.”

    http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=yhs&kid=21&hn=26328

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu