YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Aralık 2008

Papart Vadisi Yeşil' Kalacak

  • 29.12.2008 Radikal

    ŞAVŞAT - Rize İdare Mahkemesi, Artvin’in Şavşat ilçesindeki Papart Deresi’ne yapılacak HES projelerinin iptali için açılan dava kapsamında "yürütmeyi durdurma" kararı verdi.

    Papart Dereleri Platformu sözcüsü Hüseyin Avni Bulunmaz, yaptığı yazılı açıklamada, ilçenin Meydancık beldesi Papart Vadisi’nde bir firmaca yapılacak dört adet "Cüneyt" adlı HES projesi ile ilgili üretim lisansı alındığını anımsatarak, projeye Çevre ve Orman Bakanlığı’nın da Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu verdiğini belirtti.

    Projelerin, vadide geri dönülmez ekolojik sorunlar çıkaracağını, orman ekosistemine büyük zararlar vereceğini ve derelere yeterli su sağlanamayacağını öne süren Bulunmaz, projelerin durdurulması ve "ÇED olumlu" kararının iptali için Mısırlı Köyü Kalkındırma, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve merkezi İstanbul’da olan Artvin Şavşat İlçesi Meydancık Beldesi Sosyal Dayanışma, Kültür ve Turizmi Geliştirme Derneği tüzel kişilikleri ile 46 özel kişi tarafından Rize İdare Mahkemesi’nde dava açtıklarını belirtti.

    Bulunmaz, mahkemenin, açtıkları dava kapsamında Cüneyt HES projeleri ile ilgili "yürütmeyi durdurma" kararı verdiğini bildirerek, şöyle devam etti: "Papart Vadisi orman alanlarından başlayarak ardışık olarak, yerleşim yerlerinin içinde de devam edecek bu proje zinciri, Papart Vadisi’nde geri dönülmez doğa tahribatı ve çevre sorunları çıkaracaktır. Yöremizdeki tarım arazilerinin sulama ihtiyaçlarının karşılandığı bu derenin suyu bizlere yetmezken, belirlenen can suyu ve sulama suyu debileri hakkında belirlenen değerler, yöre halkı açısından yaşamsal öneme sahip su haklarını ihlal etmekte ve bölge ekosistemini tehdit etmektedir." Mahkemenin verdiği karardan memnuniyet duyduklarını ifade eden Bulunmaz, şunları kaydetti: Rize İdare Mahkemesi’nin dava ile ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararını oy birliği ile vermesi, bizleri son derece sevindirmiştir. Peşi sıra açtığımız su kullanım hakları ve açılacak orman ekosistemine olan etkileri ile ilgili iptal davalarındaki haklılığımızın yüce yargı tarafından da teyit edileceğinden hiç şüphemiz yoktur. Vadimizin zarar görmemesi için gereken her türlü yasal mücadeleyi sergileme azmi ve kararlılığında olduğumuzu bir kez daha duyuruyoruz." (aa)

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=914663&Date=29.12.2008&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu