YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Aralık 2008

"Kuş Cenneti" İnternetten Canlı İzlenebilecek

  • 20.12.2008 CNN Türk

    Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası'nın tanıtılması ve yaban hayatın korunması amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Projesi" kapsamında delta, internet üzerinden 24 saat kesintisiz olarak izlenecek.

    Çevre ve Orman İl Müdürü Kadir Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası'ndaki kuş varlığının araştırılması, korunması ve tanıtılması amacıyla hazırlanan projenin hayata geçirilmesi için başlatılan çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

    Kılıç, toplam 1 milyon YTL'ye mal olacak proje kapsamında deltada kuş gözlemi için ziyaretçi merkezi, 2 kuş gözetleme kulesi ve 1 kuş gözlemevinin yapıldığı belirtti.

    Bafra ilçesine bağlı Doğanca beldesi sınırları içinde yer alan Kızılırmak Deltası Cernek Gölü çevresinde yürütülen projenin 4 aşamadan oluştuğunu ifade eden Kılıç, şu bilgileri verdi:

    "Proje kapsamında yapımına başlanan ziyaretçi merkezi, kuş gözetleme kuleleri, yönetim merkezi ve kuş gözlem evleri tamamlandı. Projenin devamı olarak ilk etapta 3 ayrı noktaya gece görüşü de sağlayan MOBESE kameralar takacağız.

    Kameralar günün 24 saatinde kesintisiz olarak deltanın 15 bin metre karelik alanını tarayacak. İsteyen doğa severler de istedikleri saatte dünyanın neresinde olursa olsun internet üzerinden Kızılırmak Deltası'nı izleyebilecekler. Deltadaki kuş hareketliliğini, canlı varlığını, meteorolojik şartları anında görebilecekler."

    Amaçlarının Kızılırmak Deltası'nı dünyaya tanıtmak olduğunu anlatan Kılıç, projenin yılbaşından sonra hizmete gireceğini, yörenin yerli ve yabancı turistlerin, araştırmacıların, kuş sevenlerin gözde mekanlarından biri olacağını belirtti.

    Kızılırmak Deltası

    İrili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan Kızılırmak Deltası'nda bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi.

    Kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kaldığı delta, uluslararası kuş bilimi açısından da öneme sahip bulunuyor.

    http://www.cnnturk.com/2008/yasam/diger/12/20/kus.cenneti.internetten.canli.izlenebilecek/505599.0/index.html

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu