YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Aralık 2008

Ege'ye Bereket Değil Zehir Akıyor

  • 18.12.2008 Birgün

    Afyon’dan doğan ve 560 kilometre boyunca kıvrıla kıvrıla gelerek, Büyük Menderes Deltası’nda Ege Denizi’yle buluşan Büyük Menderes Nehri, binlerce yıldır bereket getirdiği topraklara, çevresindeki endüstriyel tesislerin kimyasalları, yerleşim alanlarının atık sularıyla birleşince günümüzde artık zehir getirmeye başladı.
     
    Deniz her yıl uzaklaşıyor
    Binlerce yıl önce kilometrelerce geride olan deniz, Büyük Menderes Nehri’nin getirmiş olduğu alüvyonlarla her yıl biraz daha dolarken, tarihte ada olan kara parçalarının günümüzde denizden hayli uzakta bulunması da dikkat çekiyor. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), antik dönemde ismi Meandros olan Büyük Menderes Nehri’nin kirliliğine dikkat çekmek için, yöre halkının kafa dediği Menderesin denize döküldüğü bölgeye giderek inceleme yaptı.
    Bölgede yapılan incelemenin ardından EKODOSD tarafından bir bildiri yayınlandı. Büyük Menderes Nehri’nin bir an önce temizlenmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Nehrin getirmiş olduğu alüvyonlar nedeniyle, deniz her yıl biraz daha karadan uzaklaşıyor. Menderes Nehri’nin kirliliğinden sonra alandaki en büyük sorunun, Kafa bölgesindeki çevre kirliliği olduğunu tespit ettik. Buraya gelen amatör balık avcılarının, çöplerini doğaya atmaması, yanında götürmeleri için bilinçlendirme çalışmasının yapılması ve atanlar hakkında da gerekli yaptırımların uygulanması gerekiyor” denildi.

    http://www.birgun.net/actuel_index.php?news_code=1229557786&year=2008&month=12&day=18

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu