YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Aralık 2008

OECD Türkiye Çevre Raporunu Yayımladı

  • 16.12.2008 Cumhuriyet

    Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, ''Ekonomik kriz çevreyi yok edici bir faktör olmamalı. Kriz belki 18 ay sürecek, ancak çevre sorunları ve iklim değişikliği insanlığı çok uzun süre etkileyecek'' diye konuştu. Türkiye'nin çevre alanındaki ilerlemesini tebrik eden Gurria, ''Ancak krizin bu dikkate değer ilerlemeyi tersine çevirmesine izin vermeyin'' dedi.

    Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria,  ''OECD'nin Çevresel Performans Türkiye İncelemesi Raporu'' çerçevesinde Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, çevre ve iklim değişikliğinin insanlığın karşısındaki en önemli sorun olduğunu belirtti.

    OECD olarak en son 1999 yılında ''Türkiye Çevresel Performans Raporu'' yayımladıklarını ifade eden Gurria, o zamandan bu yana Türkiye'nin çevre konularında dikkate değer çalışmalar yaptığını anlattı.

    'Türkiye erozyonla mücadelede dünya lideri' 

    Gurria, Türkiye'nin çok önemli çevresel başarıları olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin ormanlık ve ağaçlandırılmış topraklarının oranının toprak erozyonu ile mücadele çerçevesinde yüzde 27,2'ye yükseldiğini, erozyonla mücadele konusunda Türkiye'nin dünya lideri olduğunu belirtti.

    Denizlerle ilgili olarak da Türkiye'nin yüksek teknolojili deniz taşıtı trafik servisi ile etkileyici bir gelişme sağladığını ifade eden Gurria, ayrıca, kükürt dioksit ve karbon monoksit emisyonları açısından da başarı sağlandığına işaret etti.

    'Kapsamlı su politikaları gerekli'

    Gurria, Ulusal Gelişim Planları'nda suya verilen önceliğe rağmen kapsamlı bir su kanunu oluşturulması, su kaynaklarının yönetiminde talep ve arz dengesinin sağlanması, su kaynaklarına ve atık su altyapısına yatırımların artırılması konularında çalışmalara devam edilmesi gerektiğini kaydetti.

    'Tarımsal kirletme azaltılmalı'

    Tarımsal kirletmenin azaltılmasının da önemli bir problem olduğunu ifade eden Gurria, kirletici faaliyetleri destekleyen sübvansiyonlar olduğunu söyledi.

    Enerji ve taşımacılık konusunda Türkiye'nin çevresel kaygıları hesaba katmak durumunda olduğuna dikkat çeken Angel Gurria, GAP Projesi'nde de çevre ve sürdürülebilir kalkınmaya önem verilmesi gerektiğini belirtti. Gurria, Dünya Su Forumu'nun mart ayında İstanbul'da toplanmasını takdirle karşıladıklarını anlattı.

    'Türkiye'nin bio çeşitliliği tehdit altında'

    İklim değişikliğinin Türkiye'deki politikaları test ettiğini ifade eden Gurria, şunları kaydetti: ''Türkiye iklim değişikliği konusunda önlem almak zorundadır. Türkiye'nin etkileyici çabalarına rağmen zengin bio çeşitliliği tehdit altında. Bunun için 2010 yılı itibariyle yüzölçümünün yüzde 10'unu koruma alanı olarak belirlemesini öneriyoruz.''

    'Kriz çabaları geri çevirmesin'

    OECD Genel Sekreteri Gurria, Türkiye'nin çevre alanındaki ilerlemesini tebrik ettiklerini, ancak bunun uzun vadeli bir çalışma olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade ederek, krizin bu dikkate değer ilerlemeyi tersine çevirmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

    Krizlerin yenilikçilik anlamında fırsat yarattığını belirten Gurria, ''Kriz harcayamayacağınız kadar iyi bir fırsattır'' dedi.

    http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=yhs&kid=21&hn=23674
     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu