YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Aralık 2008

Ergene Nehri Kirlendi Tarım Durdu

  • 16.12.2008 Radikal

    EDİRNE - Marmara Bölgesinin Karadeniz kıyılarındaki Yıldız Dağları’ndan doğan ve Meriç Nehri ile buluşarak Ege Denizine dökülen 283 kilometre uzunluğundaki Ergene Nehri, kirlilik nedeniyle kullanılmaz hale geldi.

    Uzunköprü Kaymakamı Mehmet Aydın, ilçede Ergene nehri havzasında kalan 80 bin dönüm ekilebilir arazinin yarısının, nehirdeki kirliliğin yol açtığı çoraklaşma yüzünden ekilmediğini söyledi. Aydın, nehirdeki kirliliğin Tekirdağ’ın Çorlu, Çerkezköy ve Muratlı ilçeleri ile Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesindeki sanayi tesislerinden kaynaklandığını belirtti.
    Sanayi tesislerinin, atıklarını arıtmadan veya kısmen arıtarak, belediyelerin ise evsel ve diğer atık sularını doğrudan Ergene Nehrine bıraktığına dikkati çeken Aydın, bunlara ilave olarak sulu tarımda kullanılan zirai ilaç ve kimyevi gübrelerin de nehre karıştığını belirtti.

    Ergene Nehri'nin çözülmüş oksijen, toplam fosfor, kimyasal oksijen ihtiyacı, demir ve mangan parametrelerine göre 3. sınıf, amonyum azotu, nitrit azotu, bakır, krom ve kobalt parametrelerine göre 4. sınıf nehir özelliği taşıdığının tespit edildiğini vurgulayan Aydın, "Bu kalitedeki suların tarımsal amaçlı kullanılması söz konusu değildir. İlçemizde Ergene Nehri havzasında kalan 80 bin dönüm arazinin 40 bin dönümü, kirlilikten dolayı çoraklaşması nedeniyle hiç ekilmemiştir" dedi.

    Çözüm önerileri

    Kirlilikle ilgili çözüm önerileri de sunan Aydın, şöyle devam etti: "Mevcut sanayi tesisleri atıklarını arıtmalı. Arıtmıyorsa standarda uyuncaya kadar tesise caydırıcı amaçlı cezai işlem yapılmalı. Arıtanlar da bir takım uygulamalarla ödüllendirilmeli.

    OSB dışındaki fabrikaların atıkları, belli bir sistemle ortak bir arıtmaya toplanarak arıtılması sağlanmalıdır. Yeni yapılacak sanayi tesislerinin çevre düzeni doğrultusunda ve OSB içinde yapımına izin verilmeli ve kesinlikle bunun dışında tesis yaptırılmamalıdır.

    Bölgedeki yerleşim yerlerinin atık suları için arıtma tesislerini bir an önce yapılması sağlanmalıdır. Çevre ve Orman Bakanlığı arıtma projelerine maddi destek vermeli ve belediyeleri teşvik etmeli. Bölgedeki arazilerin toprak tahlilleri yaptırılmalı. Doğru ilaç ve gübre kullanımı teşvik edilmelidir."

    Belediye Başkanı Çobanoğlu

    Uzunköprü Belediye Başkanı Ercan Çobanoğlu da kirletmediği halde en büyük zararı Uzunköprü halkının çektiğini bildirdi.

    Binlerce dönüm arazinin ekilemez durumda olması nedeniyle milyon dolarlarca ekonomik zararın söz konusu olduğunu ifade eden Çobanoğlu, kirliliğin insan sağlığını da tehdit eder boyuta ulaştığını söyledi.Çobanoğlu, şunları söyledi:
    "Suyun yüzde 89’u zehir akıyor. Bu nedenle sözün bittiği yerdeyiz. Burada mağdur olan, en büyük zararı gören Uzunköprü ilçesi ve köyleridir, insanlarıdır.

    Türkiye’nin en verimli ovası olan Ergene Ovası maalesef göz göre göre ekonomik değerlerini yitiriyor. Buradan haykırıyoruz, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Yetkililer, bunu duyup bir an önce tedbir alıp sorunu çözmesi gerekiyor." (aa)

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=912976&Date=17.12.2008&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu