15.12.2008 Milliyet
Hatay Samandağ’da 3 ay önce karaya oturan demir tozu yüklü gemi, önümüzdeki fırtına döneminde parçalanırsa çevreye büyük zarar verecek
Hatay’ın Samandağ ilçesi açıklarında yaklaşık 3 ay önce karaya oturan ve yükü olan demir tozu ve yakıtı boşaltılmadığı için tehlike yaratan Kris adlı gemi, batma veya parçalanma riski nedeniyle çevreyi tehdit ediyor. Çevreciler, 4 yıl önce İskenderun’da zehirli atıklarıyla denize gömülen İspanyol bandıralı Ulla gemisini hatırlatarak, yeni bir çevre felaketi yaşanmaması için tedbir alınmasını istiyor.
Komor Adaları bandıralı Kris isimli gemi, 27 Eylül 2008’de İskenderun Limanı’ndan aldığı demir tozunu İsrail’e götürürken fırtınaya yakalanmış, Samandağ-Çevlik açıklarında karaya oturmuştu. Geminin 9 mürettebatı kurtarılırken, yüküne ve yakıtına müdahale edilmemişti.
2 bin 300 grostonluk geminin, merkez tankında yırtılma olduğu ve ortadan ikiye ayrılma tehlikesinin bulunduğu belirlendi. Geminin gövdesinde büyük bir çatlak meydana gelirken, İskenderun Liman Başkanlığı, çevre kirliliği tehlikesi olduğunu rapor etti.
Bu arada 3 Aralık’ta geminin ön kısmı gövdesinden tamamen ayrıldı. Akaryakıtın ve motor yağının bulunduğu ana gövde ve arka taraftaki yarık çevrecileri tedirgin etti.
Çevreciler, 13 ton motorin ve 1250 kilogram motor yağının tahliyesinin bir an once yapılmasını isterken, geminin yükü olan 2 bin 375 kilogram demir tozunun da tehlikeyi artırdığına dikkat çekti.
Deniz canlıları yok olabilir
Samandağ’da yaşayan çevre gönüllülerinden Necdet Uygur, şu ana kadar Kris gemisinden herhangi bir sızıntının olmadığını ama önümüzdeki günlerde başlayacak fırtınalarla geminin tümümün parçalanabileceğini belirtti.
Uygur, şunları anlattı: “Geminin daha fazla parçalanması akaryakıtın sızmasına sebep olacak. Oysa bu sahiller ‘Caretta caretta ve Chelonia Mydos’ kaplumbağalarının yaşam alanlarıdır. Önlem alınmadığı için gemi kaderine terk edildi. Ulla’nın yaşattığının benzeri bir çevre felaketiyle karşılaşabiliriz. Yağın ve yakıtın denize karışması deniz canlılarının yaşamını yok edecektir, demir tozu ise dip yapısındaki canlıları tamamen sonlandırabilir.”
http://www.milliyet.com.tr/Guncel/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=guncel&KategoriID=24&ArticleID=1028114&Date=15.12.2008&b=Cevreciler%20uyariyor:%20Kris,%20Ulla%20gibi%20olmasin&ver=86
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013