YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Aralık 2008

‘AB’nin İklim Değişikliği Sınavı’

  • 15.12.2008 NTVMSNBC

    Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği toplantısına katılan liderler 2020 yılına kadar Avrupa çapında karbon salımlarının yüzde 20 oranında azaltılmasına yönelik planları ele alıyor.

    Avrupa Birliği liderleri, Avrupa’nın iklim değişikliğiyle mücadelede ne kadar kararlı olduğunu ortaya koyacağı belirtilen bir zirvede bir araya geliyor.

    Brüksel’deki iki günlük zirvede, 2020 yılına kadar karbon salımlarının yüzde 20 oranında azaltılması ve birlik ülkeleri genelinde tüketilen enerjinin yüzde 20’sinin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesine yönelik planlar ele alınacak.

    Ekonomik kriz nedeniyle, aralarında Almanya, İtalya ve Polonya’nın da bulunduğu bazı ülkeler, istihdamı olumsuz etkileyebilecek herhangi bir anlaşmaya karşı olduklarını söylüyor.

    Zirvede, ekonomiyi canlandırmak için gündeme getirilen 260 milyar dolarlık teşvik paketi de görüşülecek.

    BBC Brüksel muhabiri Oana Lungescu, Almanya’nın İngiltere ve Fransa’da yapılan vergi indirimlerine karşı çıkmasına rağmen, resesyon nedeniyle canlandırma paketinin geniş oranda kabul görmesinin beklendiğini söylüyor.

    Brüksel zirvesinde ayrıca İrlanda’da Lizbon Anlaşması’yla ilgili yeni bir referandum düzenlenmesinin önünün açılması da bekleniyor.

    İrlandalılar, Haziran ayındaki referandumda Fransa ve Hollanda’da kabul görmeyen ve Avrupa Anayasası taslağının yerine önerilen reform anlaşmasını reddetmişti.

    Gözlemciler, zirvede özellikle iklim değişikliğiyle ilgili planlar konusunda ciddi tartışmalar yaşanacağına dikkat çekiyor.

    Üyeler arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle bu konudaki anlaşmanın sulandırılabileceği ya da tamamen rafa kaldırılabileceği belirtiliyor.

    Avrupa Parlamentosu’nun da onayını gerektiren anlaşma, birliği karbon salımlarını 1990 seviyelerine göre, yüzde 20 oranında azaltmaya mecbur edecek.

    Eğer küresel, bağlayıcı bir anlaşmaya varmak mümkün olursa AB yüzde 30’luk bir kesinti hedefleyecek.

    Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy AB dönem başkanlığını yıl sonunda Çek Cumhuriyeti’ne devretmeden önce anlaşmanın onaylanması için çaba harcıyor.

    Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso anlaşmanın Avrupa Birliği’nin inandırıcılığı açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

    Barroso, “Bizi soruna küresel ölçekte çözüm bulma aşamasına getiren onca yıllık çabadan sonra pozisyonumuzdan geri adım atmak gerçek bir hata olur” dedi.

    Jose Manuel Barroso zirveyi, “Son yıllardaki en kritik hatta benim Komisyon Başkanı olarak katıldığım en önemli Avrupa Konseyi toplantısı” diye tanımladı.

    Almanya ve İtalya, karbon emisyonunun sınırlandırılmasının özellikle otomotiv sektörünü uluslararı rekabet açısından zora sokabileceği kaygısını taşıyor.

    İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, “İtalyan çıkarları aşırı derecede zarar görürse veto haklarımızı kullanırım” dedi.

    Almanya Başbakanı Angela Merkel de, “Alman istihdamları ve yatırımlarını tehlikeye atacak bir anlaşma olmayacak” diye konuştu.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/468769.asp
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu