YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Aralık 2008

Yeşil Hükümlüler

  • NTVMSNBC

    Çanakkale Açık Cezaevinde hükümlüler tarafından yetiştirilen fıstık çamı fidanlarının, kentte geçen yıl yanan ormanlık alanlara dikilmesi hedefleniyor.

    Cezaevi bünyesinde fidan üretiminin yapıldığı 160 dönümlük arazide, 26 hükümlü çalışıyor. Çalışmalar kapsamında, fıstık çamının yanı sıra, nar, erik, ayva, zeytin, sarı çam fidanları ile gül, Amerikan sarmaşığı, ladin, mavi ladin gibi süs bitkileri de yetiştiriliyor.

    Cezaevi Müdürü Selim Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fıstık çamı tohumlarının kurum içerisinde bulunan ağaçlardan elde edildiğini, poşetlere konulduğunu, arazilerden ve başka alanlardaki atıl durumdaki alanlardan alınan toprağın ayıklanarak poşetlerin içerisine konulduğunu ve tohum ekim işleminin yapıldığını anlattı. Solmaz, şu an cezaevinde dikime hazır 250 bin civarında fıstık çamı bulunduğunu kaydetti. Solmaz, ''Hükümlü arkadaşlarımız toprak doldurma, tohumun ekilmesi, gübre verilmesi, tohum çıktıktan sonra bitkinin bakımı ve zararlı otların ayıklanması çalışmalarını yapıyor'' dedi.

    Solmaz, hükümlülere bu çalışma karşılığında ücret verildiğini ve SSK primlerinin yatırıldığını belirterek, şunları kaydetti:

    ''Buradaki hükümlüler hem kendilerine hem de topluma faydalı bir iş yapıyor. Günlük en az 3 YTL ücret alıyorlar. Ücret buradaki tecrübesine ve çalışma verimine göre değişiyor. Önce stajyer olarak başlıyorlar, 6 ay çalıştıktan sonra kalfa, son olarak da usta oluyorlar. Bakanlığımızın belirlediği ücret politikası var, o politikaya göre kendilerine ücret veriliyor.''

    Fıstık çamı fidanlarının kent merkezinde bulunan satış yerinde piyasaya sunulduğunu anlatan Solmaz, konutlarının bahçesine ya da arazilerine dikmek isteyen kişiler ile kamu kurumlarının bu fidanlardan aldığını ifade etti.

    Bu fidanların yanan ormanlara dikilmesi için talep bulunduğuna da değinen Solmaz, ''Orman Bölge Müdürümüz gelerek inceleme yaptı, buradaki üretimi gördüler, beğendiler. Önümüzdeki ağaçlandırma döneminde buradan fide alabileceklerini beyan ettiler'' diye konuştu.

    Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğünün Orman Genel Müdürlüğü ile işbirliği protokolü bulunduğunu anımsatan Solmaz, ceza infaz kurumlarında orman ağaçlarının fidanlarının üretilmesi yönünde bir çalışma bulunduğunu dile getirdi.

    Fidanların yanan ormanlara dikilmesi için hazırladıkları çalışmayı genel müdürlüğe sunduklarını anlatan Solmaz, bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Solmaz, şunları söyledi:

    ''Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne müracaatımız oldu geçen yıl içerisinde, Ceza İnfaz Kurumuna 100 dönümlük hususi orman alanının tahsis edilmesi talebinde bulunduk. Bizim amacımız buradaki hükümlülerimizin iş gücü ve kurumun imkanlarıyla o alanları ağaçlandırıp bakımını yaparak ülkemize kazandırmak. Bu talebin cevabını bekliyoruz. Doğaya katkı sağlayacak her türlü çalışma için elimizden geleni yapıyoruz.''

    http://yesil.ntvmsnbc.com/Haberler/HaberDetay.aspx?HaberId=845

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu