Doğa Derneği Basın Bülteni
Hasankeyf’in ve Dicle Vadisi’nin ölüm fermanı olan Ilısu Baraj’nın inşaatın başlatılması için şart koşulan kurallar Devlet Su İşleri tarafından hiçe sayılıyor. İnşaatın başlaması için gerekli çevre, kültürel miras ve insan hakları konularını içeren 153 şartın henüz hiçbiri yerine getirilmemişken baraj gövdesinin yapılacağı bölgede iş makineleri çalışmaya başladı.
Bölgedeki doğal ve kültürel zenginliği hiçe sayarak baraj için çalışmalarına hız veren Devlet Su İşleri (DSİ) kredi veren kuruluşların ihtarını da hiçe sayıyor. Hasankeyf Kampanya Koordinatörü Erkut Ertürk yaptığı açıklamada: "Avrupalı Kredi Kuruluşları, Ilısu barajının gereken krediyi alabilmesi için belirlenmiş şartları yerine getirmeden baraj inşaatının başlayamayacağını, başladığı takdirde krediyi derhal geri çekeceklerini belirttiler. Buna rağmen bölgeden gelen haberler inşaat çalışmalarının baraj gövdesinin yapılacağı nehir kıyısında başladığını gösteriyor. Bu, Devlet Su İşleri'nin doğal ve kültürel mirasımızla birlikte 10 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’i tamamen gözden çıkardığını gösteriyor. Bu koşullar altında Almanya, Avusturya ve İsviçre baraja verdikleri kredi desteğini derhal geri çekmelidir" dedi.
Doğa Derneği’nin Ekim ayında, Almanya meclisi önünde yaptığı protestoyu takiben ilgili kurumlarla yaptığı toplantılarda, Almanya, Avusturya ve İsviçre Türkiye’nin 153 şartı yerine getiremediği için kredi desteğini resmen çekme sürecini başlattığını duyurmuştu.
Hasankeyf'in geleceğini belirleyecek 60 günlük bu süre Aralık ayının ikinci haftasında doluyor.
Doğa Derneği, Türkiye Hükümeti'nden Ilısu Barajından acilen vazgeçmesini, Hasankeyf ve Dicle Vadisini UNESCO Doğal ve Kültürel Miras listesine dâhil etmesini talep ediyor.
Daha fazla bilgi için: ww.dogadernegi.org
Uluslararası Adalet Divanı, iklim değişikliğiyle mücadelede devletlerin hukuki sorumluluğunu tarihi...
İklim krizinin etkisiyle daha sık ve güçlü hale gelen tropikal fırtınalar, hava tahmininde yapay...
Coldplay, eski albümlerini geri dönüştürülmüş plastikten üretilen plaklarla yeniden yayımlıyor.
BM Okyanus Konferansı umut verdi, ama asıl mesele: Bu sözlerin arkasından somut adımlar gelecek mi?
Bitkilerle yapılan fitomadencilik, çevreyi tahrip etmeden nikel üretmeyi mümkün kılıyor. madencilik...
Antarktika üzerindeki ozon deliğinin iyileşme eğilimi sürüyor. NASA, bu yıl ölçülen delik boyutunun...
İYTE ve Malezya’dan araştırmacılar, atık pamuk saplarından doğada çözünebilen, yüksek katma değerli...
Avrupa Çevre Ajansı’na göre iklim değişikliği ve doğa kaybı, kıtanın yaşam kalitesi, refahı ve gücü...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013