YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Kasım 2008

Orkinoslar İçin Oyun Bitti

  • 26.11.2008 NTVMSNBC

    Greenpeace, "Mavi yüzgeçli orkinos stoklarını yokolmaktan kurtarma şansını kaybettik"diyor

    Greenpeace Akdeniz şu açıklamayı yaptı:

    Greenpeace, Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu'nun (ICCAT) toplantı sonucunda verdiği kararı utanç verici bir felaket olarak değerlendiriyor. ICCAT, Akdeniz ve Doğu Atlantik'deki mavi yüzgeçli orkinos stoklarının korunmasını yönetmek konusunda yetersiz olduğunu kanıtladı. ICCAT'in yarattığı bu boşluk, nesli tehlike altında olan canlıların ticaretine yasaklamaları da içeren CITES veya benzeri başka bir uluslararası konvansiyon olan tarafından doldurulmalı.

    Mavi yüzgeçli orkinos balıkçılığı yapan Akdeniz ülkelerinin çoğunluğunu temsil eden Avrupa Birliği, ICCAT'in kendi bilimsel komitesinin balıkçılık kotalarının düşürülmesi ve yumurtlama alanlarının korunması ile ilgili önerilerini hiçe saydı.

    Mavi yüzgeçli orkinos türünün yokolmasını engelleyecek çözümler arayan bazı endişeli ülkeler de , Avrupa Birligi'nin karşısında çaresiz kaldılar. 2009'da, ülkeler 22.500 ton mavi yüzgeçli orkinos avlayacaklar. Bu rakam, türün yokolmaması için bilim komitesi tarafından önerilenden 7.500 ton daha fazla. Bu yeni yönetim planı, yumurtlama alanlarındaki stokların korunmasında tamamen başarısız olmasının yanında, yasadışı avcılığın büyük çoğunluğunun sorumlusu gırgır balıkçılığı sezonunu sadece 10 gün kısaltarak bu konuda da yetersiz kalıyor.?

    ICCAT toplantısına katılan Greenpeace İspanya Denizler kampanyası sorumlusu Sebastian Losada, "Oyun bitti; ICCAT, mavi yüzgeçli orkinos stoklarını yokolmaktan kurtarma şansını kaybetti" dedi ve ekledi, "Mavi yüzgeçli orkinoslar, ICCAT'in yönetim konusundaki başarısızlığı yüzünden, nesli tehlike altındaki türlerden biri oldu. Artık balıkçılığı onların ellerinden alıp, CITES gibi ticaret kısıtlamaları getiren konvansiyonlara vermek gerekiyor".

    Losada, "Geçtiğimiz son günler ICCAT`in tam bir komedi oldugunu gösterdi- kendi yönetimindeki bir stoğu en düşük seviyeye indirdi ama sonuçları ile yüzleşmeye bile hazırlıklı değil. Toplantı bir devlet meselesinden çok, son kalan orkinos için hükümetlerin ve endüstrinin amansız pazarlıklar yaptıkları bir meydana benziyordu" dedi.

    2006'da yani aşırı derecede korsan balıkçılığın yapılmasını takip eden yıllarda, Avrupa Birliği`ne ait balıkçı teknelerinin yanında ICCAT de mavi yüzgeçli orkinos için bir "kurtarma planı" yapılması konusunda hemfikir oldu ve Doğu Atlantik ve Akdeniz için 29.500 tonu "toplam avlanabilir miktar" olarak belirledi. ICCAT`in kendi bilimsel komitesi ise sürdürülebilir av miktarını 15.000 ton önerdi. O günden sonra, aynı biliminsanları 2007'de yakalanan mavi yüzgeçli orkinos miktarının 61.000 olduğunu tahmin etmektedir.

    Greenpeace, bilimsel tavsiyeler doğrultusunda belirlenmiş bir toplam avlanma miktarını içeren, mayıs-haziran-temmuz aylarının avlanmaya kapatıldığı ve mavi yüzgeçli orkinos yumurtlama alanlarını koruyacak deniz rezervlerinin oluşturulduğu bir iyileştirme planı hazırlanana dek balıkçılığın durdurulmasını talep ediyor.

    Toplantıya katılan Greenpeace Akdeniz Denizler kampanyası sorumlusu Banu Dökmecibaşı, "Türkiye'nin de 16. ICCAT toplantısında mavi yüzgeçli orkinos stoklarındaki tehlikeli düşüşü ve bilimsel komitenin önerilerini hiçe sayması çok utanç verici. Türkiye, Akdeniz'i korumak yerine, "Akdeniz korsanlarına" katılarak ICCAT'in başarısızlığına ortak oldu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, toplantıya birlikte geldiği orkinos endüstrisinin çıkarları yerine, Akdeniz'deki stokların ve Türkiye'deki balıkçılığın geleceğini korumalıydı" dedi

    Türkiye, yasal avlanma kotasının çok üzerinde bir avlanma ve çiftlik kapasitesine sahip bir ülke olarak yalnız stokların değil, kendi balıkçılığının da devamlılığı için bu kapasiteyi derhal sürdürülebilir miktarlara indirmeli ve yumurtlama alanı olan Kıbrıs Kanalı'nın korunması için harekete geçmeli.

    Greenpeace, denizlerimizi iklim değişikliğinin yarattığı etkileri azaltmak, balık stoklarının sağlıklı iyileşmesi ve deniz yaşamını habitat tahribatı ve yıkımından kurtarabilmek için en etkin yol olan denizlerin %40 ını kaplayacak bir deniz rezervleri ağının oluşturulması için kampanya yürütmektedir.

    http://yesil.ntvmsnbc.com/Haberler/HaberDetay.aspx?HaberId=803

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu