YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Kasım 2008

İki Caretta Caretta Daha Öldürüldü

  • 26.11.2008 NTVMSNBC

    Aydın’ın Didim ilçesi kıyısında, büyük bir kesici aletle parçalanarak öldürüldüğünü tahmin edilen 2 Caretta carettanın cesedi bulundu.
     
    Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneğ Başkanı Bahattin Sürücü, Temmuz ayından bu yana Aydın kıyılarında ergin 5 caretta carettanın, kimliği belirlenemeyen kişilerce vahşi biçimde öldürüldüğünü anımsattı. 

    Caretta carettalara yönelik saldırılara yeni birisinin daha eklendiğini kaydeden Sürücü, şu bilgileri verdi: “Didim’de dün de 2 Caretta caretta kıyıya vurmuş bulundu. Caretta carettaların büyük bir kesici aletle parçalanarak öldürüldüğünü tahmin ediyoruz. Normal hiç bir insanın yapamayacağı şekilde, kesici bir aletle birinin boynu kesilmiş, diğerinin de çok sert olan kabuğu parçalanarak iç organları dışarı çıkartılmış. Ergin yaşta olan bu kaplumbağalardan birinin boyu 85 santimetre, diğerinin ise 1 metreydi.”

    Dinozorlar gibi deniz kaplumbağalarının da yok olmamaları için bu konularda ayrıntılı çalışmalar yapılmasının şart olduğunu ifade eden Sürücü, 100 yaşına kadar yaşayabilen Caretta carettaların, genellikle Dalyan başta olmak üzere güney sahillerdeki kumsallarda ürediğini, balık çiftliklerinin çoğaldığı Mandalya Körfezi’nde de son yıllarda sıkça görülmeye başlandığını aktardı.

    Balıkçılığın yapıldığı ve balık çiftliklerinin çok fazla olduğu Mandalya Körfezi’ne gelen Caretta carettaların, ağlardaki balıkları yemek isterken ağlara takılarak yaşamların kaybettiğine de dikkati çeken Sürücü, şunları kaydetti:

    “Ağla yapılan balık avı ve ölümlerin yüksek olduğu balık çiftliği bölgelerinde, kaplumbağa dışlayıcı aygıtların kullanılması, bir ölçüde bu deniz canlılarının hayatını kurtaracaktır. Bu yöntem birçok dünya ülkesinde, bu canlıların ölümlerinin yüksek olduğu bölgelerde kullanılmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Ölümler genellikle turizm sezonunun yoğun yaşandığı yaz aylarında, sürat tekneleri ve jet skilerin çarpmalarından, denizden kazancını temin eden kişilerin avlarını paylaşmak istememesinden, denizlere atılan naylon poşetler yüzünden ve son aylardaki nedeni bilinmeyen vahşi saldırılar yüzünden meydana gelmektedir.”

    http://www.ntvmsnbc.com/news/467295.asp

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu