YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Kasım 2008

Uzungöl'ün Etrafına Duvar Örüyorlar

  • 25.11.2008 Birgün

    Doğal SİT alanı Uzungöl"ün çevresine yol ve istinat duvarı yapılmasına tepkiler sürüyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi ve yaban hayatı uzmanı Doç. Dr. Şağdan Başkaya, Trabzon"un Çaykara ilçesindeki Uzungöl"ün kenarına duvar yapılmasıyla ilgili, “Birkaç yıl önce temizlenerek havuza dönüştürülen göl, etrafı duvarla çevrilerek yüzme havuzuna dönüştürülüyor” dedi. Uzungöl"ün, bitki örtüsü ve yaban hayatı bakımından oldukça zengin olması nedeniyle 1989"da “Tabiat Parkı” ilan edildiğini anımsatan Başkaya, göl ve çevresini de içine alan daha büyük alanın aynı zamanda hem “özel çevre koruma bölgesi" hem de “doğal sit alanı” olduğunu kaydetti. Başkaya, Uzungöl"ün özenle korunmaya çalışılan alanlardan olduğunu da sözlerine ekledi.

    “Uzungöl sıradan bir yer oldu”

    Göl kenarındaki yolu gölün doğallığına ve doğaya zarar vermen yapmanın birçok yolu olduğunu belirten Başkaya şöyle devam etti: "Yıllar içerisinde birçok otel, motel, balık lokantası ve diğer yapılarla göl ve çevresinin doğallığından eser kalmadı. Artık su içen hayvanlar veya karaya çıkabilen ördekler bir yana dikkatsizlik sonucu göle düşebilecek olan insan veya hayvanların bile gölden çıkması hayli zorlaştı. Duvarlar arasında akan dere, savaklar, etrafı taş duvarla çevrili bir göl ve çevresindeki doğala ters aşırı yapılaşma ile Uzungöl her yerde rastlanabilen yerlerden birisi haline geldi.”

    Uzungöl Belediye Başkanı Nuri Alibeyoğlu ise duvarın Çaykara-Uzungöl kara yolunun Uzungöl geçiş bölümünde yapıldığını ifade ederek, “Yol, Karayolları tarafından yapılıyor. Kamulaştırılma çalışmaları 2007-2008 yılında tamamlandı. Şu anda tekniğe uygun olarak yol yapılıyor. Çevresel etkiler açısından yapılabilecek en iyi proje uygulamaya konuluyor. Tabii bazı eksiklikler olabilir ama biz de elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret ediyoruz.”

    http://www.birgun.net/actuel_index.php?news_code=1227657117&year=2008&month=11&day=26

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu