25.11.2008 Radikal
MUĞLA - Bodrum İlçesi'ne bağlı Akyarlar Köyü Limanı açıklarında yeni bir Akdeniz foku görüldü. Akyarlar'daki genç fok balığını ilk gören ve fotoğraflayan turizmci Fatih Ataş, “Bir kaç kez balık verdik yedi. Badem gibi insanlara çok yaklaşmıyor. Adını fıstık koyduk” dedi.
Akyarlar Limanı ile Kargı Adası arasında 10-12 kez görünen ve yaklaşık 50 kilo ağırlığında, 1.30 metre boyunda olduğu tahmin edilen Akdeniz foku, Moonlight Cafe’yi işleten turizmci 23 yaşındaki Fatih Ataş tarafından fotoğraflandı. Akdeniz fokunun ürkek olduğunu, ancak balıkçı kayıklarının peşine takılarak limana kadar geldiğini söyleyen Fatih Ataş, onu son alarak 21 Kasım Cuma günü gördüklerini söyledi. ‘Fıstık’ adını verdikleri Akdeniz fokunun yaklaşık bir aydır Akyarlar Limanı'ndaki balıkçı teknelerinin yanında balık beklediğini belirten Ataş, “Ancak çok ürkek. Bir kaç kez balık verdik yedi. Kendisine verilen balıkları yedikten sonra denize dalıp gözden kayboluyor. Badem gibi insanlara çok yaklaşmıyor. Adını fıstık koyduk” dedi.
Öte yandan, Portekiz’in Maderia Adası'nda 9 Kasım 2008 tarihinde düzenlenen ‘Akdeniz Foku Uluslararası Toplantısı’na Türkiye adına katılan Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD- AFAG) Koordinatörü Cem Orkun Kıraç, Ege ve Akdeniz’de son yıllarda sıkça görülmeye başlayan Akdeniz fokları için ‘Fok Gözlem Veri Tabanı’ oluşturulduğunu açıkladı. Türkiye’de şu ana kadar 100’e yakın Akdeniz fokunun yaşadığının tespit edildiğini bildiren Kıraç şunları söyledi:
“Badem’in bulunduğu Aralık 2006 tarihinden sonra tedavisi yapılıp doğaya bırakılmasıyla birlikte insanların Akdeniz fokuna olan ilgisi büyük bir hızla arttı. Türk insanı ve turistler dünyada nesli tükenen Akdeniz fokunu Badem sayesinde tanıma fırsatı buldu. Badem insanlara Akdeniz fokunu sevdirdi. Ancak Badem’e dokunarak sevmek, evcilleştirmeye çalışmak ona zarar verir. Badem doğal ortamında kendi haline bırakılmalıydı. Bu nedenle tüm insanlardan rica ediyoruz. Badem veya herhangi bir Akdeniz fokunu görenler dokunmayın, okşamayın, yakınlık göstermeyin. Bırakın doğada kendi halinde yaşasın. Bunlar memeli canlı olduğu için insanlara kendisini çok yakın hissediyor. Bu nedenle Akyarlar’daki foka da kimse yakın davranmasın, sevmesin, uzakta dursun.”
Kıraç, Portekiz’in Maderia Adası'nda düzenlenen toplantıda dünyadaki tüm Akdeniz foklarını koruma, ekolojik yaşam koşullarının düzeltilmesi ve soyunun arttırılmasını sağlamak amacıyla uluslararası Akdeniz Fokları Koruma Müttefikliği kurulduğunu da açıkladı.(dha)
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=910029&Date=26.11.2008&CategoryID=85
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013