20.11.2008TEMA Vakfı Basın Duyurusu
TEMA Gönüllüleri, 2/B olarak adlandırılan orman arazilerinin satılmaması ve aynı sorunun tekrar yaşanmaması için bir yıl önce başlattıkları “Bir İmzaya Karşı 1 Milyon İmza” Kampanyası kapsamında toplanan 1.236.842(*) imzayı, 18 Kasım 2008 tarihinde TBMM Başkanı Köksal Toptan’a sundu. Erozyonla Mücadele Haftası nedeniyle TBMM Başkanı’nı makamında ziyaret eden TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Y. Gürses ve Gönüllüler, hükümete kamuoyunun sesine kulak verme ve sivil toplum ile birlikte ormanların satışını içermeyen ortak çözüm bulma çağrısında bulundular. Ülke genelinde sayıları 345.000’e ulaşan TEMA Gönüllüleri, ormanlarımıza sahip çıkarak kampanyaya destek veren herkese teşekkür etti.
TEMA Vakfı’nın 2/B Arazilerinin Değerlendirilmesi İle İlgili Görüş ve Önerileri
1) Anayasamızın 169 ve 170. Maddeleri ile 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2. Maddesinin “B” bendi uyarınca;
1974 yılından bu yana yapıla gelen bu uygulamalarla artık orman sayılmayan 473 bin hektar alanın değerlendirilmesi gerekmektedir. Gündemdeki konu budur. 2/B için milat olarak kabul edilen 31.12.1981 tarihinin 2007 yılına taşınması istenmekte ve böylece, 2/B olarak adlandırılan alanların genişletilmesine ve daha fazla rant oluşturulmasına gayret edilmektedir.
2) 31.12.1981 tarihi sınırlaması geçerli olmak üzere bugüne değin "2/B arazisi" olarak artık orman sayılmayan 473 bin hektar arazinin yalnızca % 9'unun kullanım kadastrosu yapılabilmiştir.
3) Tüm ülkemizde "orman" sayılan alanların % 80’inin üzerinde bir bölümünün kadastrosu yapılabilmiştir. Bunların da büyük bir çoğunluğu sorunludur ve yargıdadır. Halen de orman arazilerinde 2/B sonucunu doğuracak faaliyetler devam etmektedir.
4) Neler Yapılmalıdır? 4.1) Öncelikle 2/B oluşmasına dayanak olan Anayasası’nın 169 son ve Orman Kanunu’nun 2/B maddeleri ortadan kaldırılmalı ve işgalcilerdeki tapu beklentisi yok edilmelidir.
4.2) Hali hazır 2/B uygulamalarında yasada gerekli değişiklik yapılarak, “bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetme” durumuna açıklık getiren ölçütler arasında;
4.3) Mevcut anayasal sistemimiz, Anayasa Mahkememizin bu konudaki müteaddit kararları ve önceki Cumhurbaşkanımızın 2 kez iadesindeki gerekçeler ve özellikle ormanların Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanlar olduğu göz önüne alındığında 2/B Arazilerinin Satışı Mümkün Değildir. %93’ü Doğal Olan Ormanlarımızda Bu Yol Kesinlikle Tercih Edilmemelidir, zaten hukuken de mümkün değildir.
4.4) 2/B nedeniyle orman sınırları dışına çıkarılan yerlerde kullanım kadastrosu, henüz orman kadastrosu yapılmamış olan alanlarda da orman kadastrosu çalışmaları tamamlanmalıdır.
4.5) Elde edileceği iddia edilen gelir hem miktar olarak ve hem de hukuksal süreç açısından gerçekçi değildir.
2/B Arazilerinin işgalcilerinden hemen ECRİMİSİL alınmaya başlanmalı (-ki bu 6831 sayılı Orman Kanununun 2. Maddesinin son fıkrasının amir hükmüdür) ve böylece işgalcilerin bedelsiz kullanımı önlenmelidir. Orman köylüsüne tahsis edilecek alanlardan da yine orman köylüsünün gelişimi için harcanmak üzere sembolik olarak bedel alınmalıdır.
4.6) Sonuç olarak:
http://www.tema.org.tr/2B/
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013