YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Kasım 2008

Balık Ağı Kayalıktaki Yaşamı Katletti

  • 23.11.2008 Atlas

    Denizlerimizde yaşayan canlı türlerinin bilinçsiz avlanma ve dikkatsizlik sonucu nasıl hızla tükendiği bir kez daha belgelendi. Akdeniz'in en güzel koylarından biri olan ve nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının barındığı Adrasan Koyu'nda kayalara bırakılan balık ağının yarattığı tahribat dalgıçları şaşırttı.

    Kemer'e bağlı Adrasan Koyu'nda araştırma yapan dalgıçlar yaklaşık 200 metrekare genişliğinde bir balık ağının kayaların üzerini tamamen örterek hiçbir canlının yaşamasına imkan vermediğini görüntüledi. Pırasalı Adası yakınlarındaki kayaların üzerini kapladığı görülen balık ağının bir trol teknesinden denize bırakıldığı ya da düştüğü tahmin edilirken, ağ nedeniyle balık ve kabukluların kaya içlerindeki yuvalarına ulaşamadığı görüldü. Kayaları tamamen kaplayan ağ nedeniyle yuvalarına hapis kalan canlılarında hareket edemedikleri için öldükleri ve leş yiyici deniz canlılarının arttığı belirlendi.

    Sualtı gönüllülerinin ağı kaldırmaya olanakları olmadığını söyleyen Tahsin Ceylan, "Bu sularda orfoz, akya, deniz tavşanları, karavida ve ıstakozlar, müren balıkları, caretta caretta kaplumbağaları, Akdeniz fokları ve deniz şakayıkları barınıyor. Ayrıca sınırsız mercan ve sünger oluşumları ile çok sayıda mağara ve kovuk bulunuyor. Fakat, gırgır teknesinin bıraktığı ağ 200 metrekarelik bir alandaki tüm yaşamı yok etti. Bu kayalığın altında bir Akdeniz fokunun yuvası olabilir hatta bir caretta beslenirken ağlara takılabilirdi. Bu kayalıklarda canlı yaşamının tekrar var olması için uzun zaman gerekecek" dedi.

    Beldede yaşayan Mediha Pollmann ise, durumu Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bildirdiklerini belirtti. Pollmann, özellikle Akdeniz foklarının barınma alanı olan kovuklara yakın ağın kaldırılması için kendi imkanlarının yetmediğini vurguladı. (Haber: GÖKHAN KARAKAŞ, Milliyet / 23.11.2008)

    http://www.kesfetmekicinbak.com/gundem/08129/


     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu