Çevrenin korunması konusunda 162 yıldır teknolojiler üreten Siemens Ev Aletleri ve tüm dünyada yaptığı çalışmalarla doğanın korunması konusunda öncü sivil toplum kuruluşu olan WWF-Türkiye, Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından Eğirdir Gölü’nün korunması için yeni bir projeye başladı.“Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat” isimli projeyle, su kaynakları hızla azalan Türkiye’nin en büyük ikinci içme suyu rezervi yeniden hayata dönecek.
Siemens ve WWF-Türkiye, İstanbul Modern’de düzenlenen imza töreniyle tanıtımı yapılan “Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat” projesiyle, Eğirdir Gölü’nde kirliliğin azaltılması, sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması, eko-turizmin geliştirilmesi, doğa dostu tarımın yaygınlaştırılması, sorunların çözümünde yerel ortaklık oluşturulması, suyu kullananlar ve yönetenler için eğitimler verilmesi ve akılcı doğal kaynak kullanımının sağlanmasını amaçlıyor. Çevre alarmı niteliğindeki olumsuz gelişmelere dur demeyi ve Eğirdir Gölü’nün gelecekte de var olabilmesi için farkındalık yaratmayı amaçlayan proje ile gölün korunması için önemli bir adım atılacak.
Ar-Ge çalışmalarıyla teknolojiyi çevrenin korunması için hizmete sunduklarını belirten Siemens Ev Aletleri Genel Müdürü Ronald Grünberg, imza töreninde yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin ve dünyanın geleceği için aktif olma zamanı. Gelecekte çok daha büyük sorunlarla karşılaşmamak için, her bireyin ve her kurumun çevre için çalışması ve çevrenin korunması yönünde tavır alması gerekiyor. Siemens Ev Aletleri olarak WWF-Türkiye ile başlattığımız projeyle, Eğirdir Gölü’nün korunması ve gelecekte de yaşaması için çalışacağız. Çünkü bir Kızılderili atasözünde belirtildiği gibi, ‘Biz dünyayı atalarımızdan miras değil, torunlarımızdan ödünç aldık.’ Böyle bir projede yer aldığımız için son derece büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Aynı zamanda çevreye ve dünyaya saygı gösteren herkesi de ‘Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat’ projesine destek vermeye çağırıyoruz” dedi.
WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Akın Öngör de, Türkiye’nin ikinci en büyük tatlı su kaynağı olan Eğirdir Gölü çevresindeki yerleşimler, tarım alanları ve sanayi için ikame edilemez bir su kaynağı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Eğirdir Gölü kirlilik ve kuruma tehdidiyle karşı karşıya. Bölgedeki kirlilik unsurlarının tespiti ve bertarafı, sürdürülebilir tarım ve balıkçılık faaliyetleri ve yöre halkına alternatif geçim kaynağı sunacak faaliyetler Eğirdir Gölü’nün gelecekte sağlıklı bir şekilde var olmasının başlıca unsuru. Bu noktadan hareketle, Eğirdir Gölü’nün korunması için WWF-Türkiye olarak Siemens Ev Aletleri ile yola çıktık. ‘Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat’ projesiyle, başta yöre halkı ve ilgili devlet kurumlarımız olmak üzere, tüm taraflarla işbirliği içerisinde gölün akılcı kullanımını ve yaşanan olumsuz gelişmeleri durdurmayı hedefliyoruz.”
Bazı gün ve saatlerde değişik renklere büründüğü için halk arasında “yedi renkli göl” olarak da bilinen Eğirdir Gölü, 487 kilometrekarelik alanı ve 4005 hektometreküp hacmi ile Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su gölü. Sarp kayalıklar, tepeler ve dağlarla çevrili olan göl, aynı zamanda Türkiye’nin ikinci büyük içme suyu rezervi. Biyolojik çeşitliliği ile Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan göl, Doğal Sit Alanı,Önemli Kuş Alanı ve İçme-Kullanma Suyu Koruma Sahası. Ancak bunca önemli değerine rağmen Eğirdir Gölü, kirlilik ve su seviyesindeki düşüş nedeniyle sahip olduğu doğal zenginliği her geçen gün kaybediyor.
Tarımsal, endüstriyel ve evsel atıklar gölün su kalitesinde düşüşe ve ciddi boyutlarda kirliliğe neden oluyor. Özellikle tarımsal üretimde kullanılan aşırı gübre nedeniyle gölde fosfor ve amonyak düzeylerinde artış görülüyor, bazı kısımlarda su kalitesi ikinci sınıf su kalitesine düşüyor. Bu durum, bölgenin başlıca geçim kaynakları olan tarım, balıkçılık ve turizmi tehdit ediyor. Göl çevresindeki bazı fabrikaların atıklarını göle bırakması nedeniyle ortaya çıkan kirlilik, Kovada Gölü’ne akan suda toplu balık ölümlerine sebep oluyor. Aşırı avlanma, göldeki balık çeşitliliğinde azalmaya ve ekonomik değeri olan su ürünlerinin hızlı tükenişine de neden oluyor. Bilinçsiz kullanım ve tarımsal sulama nedeniyle gölün su seviyesi son 30 yıl içerisinde 2,5 metre düşüş gösterdi. Bu düşüş, Türkiye’nin elma üretiminin yüzde 20’sini sağlayan Eğirdir Havzası’nı olumsuz etkiliyor.
Proje hakkında daha fazla bilgi için: http://www.wwf.org.tr/haberler/haberler/archive/2008/kasim/18/haber/siemens-ve-wwf-tuerkiye-yedi-renkli-goele-yeniden-hayat-veriyor/
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Mammoth adı verilen ve kendi kategorisinde en büyük yapı olarak lanse edilen yapı faaliyete geçti.
Avrupalı çiftçilerin geniş çaplı protestolarına ve bu eylemlerin altında yatan nedenlere kısa bir...
Okyanus ısısı, deniz seviyesi ve buzul kaybı: WMO raporu, 2023'ün iklim rekorlarını nasıl kırdığını...
Bozcaada Caz Festivali, adada yarattığı ekonomik ve sosyal etkinin yanı sıra geliştirebileceği Caz...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin ‘Ulaştırma Sektörü Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım...
Orman yangınlarına müdahalede önemli yer tutan havuz ve göletlerin sayısı artırılıyor.
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013