YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Kasım 2008

Türkiye Atmosferi Kirletme Rekoru Kırdı

  • 19.11.2008 Birgün
        
    Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan sera gazı verilerine göre Türkiye atmosferi kirletme yarışında bütün dünya ülkelerini geride bıraktı. Birleşmiş Milletler’in değerlendirme kapsamına alınan sanayileşmiş toplam 40 ülke arasında Türkiye, atmosferi en hızlı kirleten ülke oldu. Türkiye’nin 1990 yılında atmosfere saldığı karbondioksit oranı 170 milyon ton iken, 2006 yılına gelindiğinde bu oran 331,8 milyon tona yükseldi.

    Son 16 yılda oranlar hızla artıyor

    Atmosferi kirletmede yüzde 95,1’lik artış, Türkiye’yi dünya sıralamasında ilk sıraya taşıdı. BM İklim Değişikliği Sekretaryası tarafından Bonn’da açıklanan istatistiklere göre, atmosferi hızla kirletmede Türkiye’yi izleyen ülke İspanya. AB üyesi İspanya’nın atmosfere saldığı karbondioksit miktarı 1990’da 287 milyon ton iken, bu oran 2006’da 433 milyon tona yükseldi. İspanya’da atmosferi kirletmede son 16 yılda görülen artış, yüzde 50 oldu.

    ABD kara listede

    Dünyayı tehdit eden iklim değişikliğinin en önemli nedenlerinden olan sera gazı emisyonlarında Amerika Birleşik Devletleri, kara listenin başında yer almayı sürdürüyor. ABD’nin 2006 yılında atmosfere bıraktığı zararlı gazların miktarı 7 milyar 17 milyon ton oldu.

    Rusya, 2 milyar 190 milyon ton ile kara listede başı çeken ülkeler arasında yer aldı. AB ülkelerinin 2006 yılında atmosfere bıraktıkları zararlı gaz miktarı ise 4 milyar 151 milyon ton oldu.

    Almanya, 2006’da atmosfere yaklaşık 1 milyar ton karbondioksit bırakırken, son 16 yılda sera gazı emisyonlarında ancak yüzde 18’lik bir düşüş sağlayabildi.

    Sanayileşmiş ülkeler arasında çevreyi en az kirletenler, Letonya, Estonya ve Litvanya oldu.

    “Kyoto Protokolü hâlâ Meclis’in tozlu raflarında”

    Küresel Eylem Grubu (KEG) aktivisti Önder Algedik, “Yetkililer, ‘TBMM açılır açılmaz ilk iş, Kyoto Protokolü’ne ilişkin yasanın görülmesi’ diyorlardı. Yasanın halen TBMM Genel Kurulu’nda beklemesi bizi rahatsız ediyor” dedi. İklim değişikliğinin sonuçlarının artık yadsınamaz seviyede dünya ölçeğinde kendini hissettirdiğini anlatan Algedik, “Avustralya’da, Kyoto Protokolü’ne taraf olmayı reddeden hükümet, yoğun protestoların ardından seçimde kaybetti. Yeni gelen hükümet, 1 hafta sonra protokole taraf oldu. Norveç, karbon salımını azaltma konusundaki 2050 hedefini 2030’a çekti” dedi.

    Gündemde 33. sıraya geriledi

    Hükümet, geçen yıl haziran ayında, ‘Kyoto’ya taraf olacağım’ deyince çok heyecanlandık. Şimdi Kyoto Protokolü’ne ilişkin yasanın TBMM Genel Kurulu’nda beklemesi bizi rahatsız ediyor ama hükümet, tüm hızıyla termik ve hidroelektrik santralı ihaleleri düzenliyor. Bu yasanın, TBMM Genel Kurul gündeminde 2’nci sıradan 33’üncü sıraya geriletilmesi kabul edilemez bir durum. Bunu ABD de imzalayacak. Biz ondan sonra kime sığınacağız bu konuda. Unutmayalım, bazı ada ülkeleri iklim değişikliği nedeniyle eriyen buzulların suları yükselteceğini şimdiden hesaplıyor ve halkı için satın alacak toprak arıyor. Biz hâlâ kömür santralları yapma peşinde koşuyoruz.”

    Algedik, “Kyoto Protokolü’ne bir an önce taraf olmazsak, ‘çevreyi kurtarma’ adına diğer ülkelere verilen ödevlerin hiçbirisinde sorumluluğumuz olmayacak. ‘Tembel öğrenci’ muamelesi göreceğiz. AB ile ilgili tüm çevre toplantılarında, ‘Kyoto ne oldu?’ diyorlar. Bu sorunun cevabını veremiyoruz. Bugün, dünyada ‘yeşil kentler’ diye bir tartışma var. Bizim haberimiz bile yok. Kyoto’nin geç kalması nedeniyle kirli teknolojileri savunanlar bir adım öne geçti” diye konuştu.

    Kyoto Protokolü sonrası dönemde sorumluluk alacak ülke sayısının artacağını belirten Algedik, gelişmekte olan ülkelerin de bu kategoriye alınacağını ifade etti. Bu anlamda Türkiye’nin bir an önce ne yapması gerektiğine karar vermesi gerektiğini vurgulayan Algedik, “Bizi ne kirletiyor, nasıl kirletiyor buna bakmamız lazım. Türkiye, sera gazı salımını hızla artıran bir ülke. Kyoto Protokolü’ne ilişkin süreç, artık rafta bekletilemeyecek kadar kritik bir döneme girdi” uyarısında bulundu.

    http://www.birgun.net/actuel_index.php?news_code=1227054909&year=2008&month=11&day=19
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu