18.11.2008 CNN Türk
Dünya nüfusunun yarısının iklim değişikliği nedeniyle 2080 yılında temiz su bulma sorunuyla karşı karşıya kalacağı bildirildi.
Asya-Pasifik Bölgesel Su Konferansı'nda konuşan Singapur Ulusal Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Wong Poh Poh, suyun akış şekillerini bozan, sellerin, kuraklığın ve fırtınaların şiddetini artıran küresel ısınmanın içme suyu bulma şansını azalttığını söyledi.
Wong, BM Hükümetlerarası İlkim Değişikliği Paneli'nde, 2 milyar kişinin 2050 yılı itibariyle temiz su elde etme sorunu yaşayacağı sonucuna ulaşıldığını hatırlatarak, bu sayının 2080 yılında 3.2 milyara ulaşmasının beklendiğini belirtti.
4 milyon kişinin yaşadığı Asya'nın su konusunda en kritik kıta olduğuna dikkati çeken Wong, özellikle yoğun nüfusa sahip Hindistan ve Çin'in temiz su kaynakları konusunda büyük sıkıntı yaşadığını kaydetti. Wong, "suyun adil şekilde dağıtılmadığı Asya'da" geniş alanlarda su sıkıntısı yaşandığını ve ilkim değişikliğinin bu sıkıntıyı daha da artıracağını söyledi.
Wong ve diğer konuşmacılar, kısa vadede, küresel ısınma ile mücadele ve su kaynaklarının korunması için hükümetlere Kyoto İklim Sözleşmesini imzalamaları çağrısında bulundu.
Wong, uzun vadede ise hükümetlerin kıyı bölgelerini koruyacak altyapı inşa etmeleri, su havzalarının idaresini geliştirmeleri ve su kaynaklarının ulaşılabilirliği ve güvenilebilirliğini geliştirecek yeni teknolojiler edinmeleri gerektiğini belirtti.
Birleşmiş Milletler, 1997 yılında 183 devletin imzasıyla faaliyete geçen Kyoto Protokolü'nü yenileme kampanyası yürütüyor.
Anlaşma mevcut haliyle 37 sanayi ülkesinin zararlı gaz emisyonunu düzenliyor. ABD, dünyanın en fazla sera gazı üreten ülkesi olmasına rağmen ekonomisine zarar vereceği gerekçesiyle planı reddetmişti.
Çin ve Hindistan'ın da aralarında bulunduğu bazı gelişmekte olan ülkeler ise gelişmelerini engelleyeceğini öne sürerek anlaşmayı kabul etmemişti.
http://www.cnnturk.com/2008/bilim.teknoloji/kuresel.isinma/11/18/2080de.dunyanin.yarisi.temiz.su.bulamayacak/501030.0/index.html
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
Aşırı hava olayları, biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistem çöküşü gibi sorunlar, önümüzdeki on yıl en...
Mikroplastiklerin solunan hava, içilen su ve tüketilen gıdalar yoluyla vücuda girerek sindirim, ve...
Dünya genelinde çatışmalar, ekonomik krizler ve iklim değişikliği, milyonları açlık ve yetersiz yüz...
Gerçek boyutlu kuklalarla yola çıkan “The Herds” projesi, iklim krizinin zorunlu göçlere etkisini...
Hawaii’de keşfedilen deniz mantarları, plastik tüketme yetenekleriyle okyanusların geleceğine dair...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013