YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Kasım 2008

Naylon Dünyaya Doğru

  • 15.11.2008 Cumhuriyet

    Duymayan kalmamıştır herhalde, doğa büyük tehdit altında! Küresel ısınma, kirlilik ve geri dönüşümü oldukça zor olan maddeler tabiri caizse doğanın anasını ağlatıyor... Tüm dengeler değişiyor, hatta doğa elden gidiyor... Buna ‘dur’ demek için yapılacak çok şey var. İşe doğaya en çok zarar verenlerden başlamak gerekir. Mesela doğayı kirleten, çoğunlukla geri dönüştürülemeyen plastik, naylon poşetleri yasaklamakla...

    Bugün hâlâ dünyanın büyük bir kısmında kullanılan naylon poşetler doğaya ve insanlara fazlasıyla zarar veriyor. Doğada yok olması neredeyse yüz yıllar süren bu naylon torbalar doğayı zehirliyor, yiyip bitiriyor. Ancak buna rağmen dünyada bir ‘bile bile lades’ durumu var. Doğayla uyumlu, geri dönüştürülebilir bez ve kağıt torbalar kullanan ülke sayısı oldukça az. Hatta naylon torbayı yasaklayan yerlere bakınca oldukça komik bir tablo çıkıyor karşımıza. O çok gelişmiş Avrupa ve Amerika’nın hayli az bir kısmı naylonu tercih etmiyor. Öte yandan Uganda, Güney Afrika, Çin, Tayvan, Hindistan, Kenya ve Ruanda gibi ülkeler naylon torba kullanımının doğa ve dünyanın sonunu getirmeye doğru gittiğinin farkında. Onlar dünya üzerinde naylon torba kullanımını yasaklayan ve yerine doğayla barışık ürünler koyan ilk yerler. İrlanda, Paris ve Amerika’nın San Francisco şehrinde de naylon poşetler yasak. Fransa ve Los Angeles 2010 yılında, Avustralya ise bu yılın sonunda yasaklamayı planlıyor.

    Bez torbaya evet

    Bizde ise durum daha da içler acısı. Türkiye’de sadece üç belediye bu konuya el atmış durumda. Çukurova Üniversitesi yaptığı bir araştırma sonucu siyah renkli naylon poşetlerin kanserojen madde içerdiğini belirtti. Üniversite, çöplerden toplanarak hijyenik olmadan elde edilen koyu renkli naylon poşetlerin gıda amaçlı kullanılmasının çok tehlikeli olmasından yakındı. Bundan yola çıkan Büyükçekmece Belediyesi, çarşı ve pazarda siyah naylon poşet kullanımını yasakladı. Bodrum Yalıkavak Belde Belediye Başkanlığı ve Yalıkavak Çevre ve Fok Araştırmaları Derneği de harekete geçti. İnsanları alışverişlerde naylon poşet yerine bez torbaya yönlendirmek için beldede ‘Naylon poşete hayır, bez torbaya evet’ yazılı torbalar dağıtıldı. İzmir’in Konak Belediyesi de insan sağlığını tehdit eden ve çevreyi kirleten naylon poşetlerin kullanılmasını yasakladı.

    Petrol ve yenilenemeyen kaynaklarla üretilen naylon torbalar doğa için kesinlikle bir tehdit. Ancak işin tek boyutu bu değil. Bakkaldan, pazardan alınan yiyecek malzemelerini plastik torbalarda taşımak bile oldukça zararlı aslında. Hele de, hijyenik olmayan koşullarda, atıklardan üretilen koyu renkli poşetlerle taşımak... Bu konuda Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü bir araştırma da yapmış ve bunun sonucunda kimyasal maddeler içeren naylon poşetlerin, sadece toprağa değil, içine konulan sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zarar verdiğini açıklamış.

    Haberin devamı için: http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=yhs&kid=21&hn=17224

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu