15.11.2008 Cumhuriyet
Duymayan kalmamıştır herhalde, doğa büyük tehdit altında! Küresel ısınma, kirlilik ve geri dönüşümü oldukça zor olan maddeler tabiri caizse doğanın anasını ağlatıyor... Tüm dengeler değişiyor, hatta doğa elden gidiyor... Buna ‘dur’ demek için yapılacak çok şey var. İşe doğaya en çok zarar verenlerden başlamak gerekir. Mesela doğayı kirleten, çoğunlukla geri dönüştürülemeyen plastik, naylon poşetleri yasaklamakla...
Bugün hâlâ dünyanın büyük bir kısmında kullanılan naylon poşetler doğaya ve insanlara fazlasıyla zarar veriyor. Doğada yok olması neredeyse yüz yıllar süren bu naylon torbalar doğayı zehirliyor, yiyip bitiriyor. Ancak buna rağmen dünyada bir ‘bile bile lades’ durumu var. Doğayla uyumlu, geri dönüştürülebilir bez ve kağıt torbalar kullanan ülke sayısı oldukça az. Hatta naylon torbayı yasaklayan yerlere bakınca oldukça komik bir tablo çıkıyor karşımıza. O çok gelişmiş Avrupa ve Amerika’nın hayli az bir kısmı naylonu tercih etmiyor. Öte yandan Uganda, Güney Afrika, Çin, Tayvan, Hindistan, Kenya ve Ruanda gibi ülkeler naylon torba kullanımının doğa ve dünyanın sonunu getirmeye doğru gittiğinin farkında. Onlar dünya üzerinde naylon torba kullanımını yasaklayan ve yerine doğayla barışık ürünler koyan ilk yerler. İrlanda, Paris ve Amerika’nın San Francisco şehrinde de naylon poşetler yasak. Fransa ve Los Angeles 2010 yılında, Avustralya ise bu yılın sonunda yasaklamayı planlıyor.
Bez torbaya evet
Bizde ise durum daha da içler acısı. Türkiye’de sadece üç belediye bu konuya el atmış durumda. Çukurova Üniversitesi yaptığı bir araştırma sonucu siyah renkli naylon poşetlerin kanserojen madde içerdiğini belirtti. Üniversite, çöplerden toplanarak hijyenik olmadan elde edilen koyu renkli naylon poşetlerin gıda amaçlı kullanılmasının çok tehlikeli olmasından yakındı. Bundan yola çıkan Büyükçekmece Belediyesi, çarşı ve pazarda siyah naylon poşet kullanımını yasakladı. Bodrum Yalıkavak Belde Belediye Başkanlığı ve Yalıkavak Çevre ve Fok Araştırmaları Derneği de harekete geçti. İnsanları alışverişlerde naylon poşet yerine bez torbaya yönlendirmek için beldede ‘Naylon poşete hayır, bez torbaya evet’ yazılı torbalar dağıtıldı. İzmir’in Konak Belediyesi de insan sağlığını tehdit eden ve çevreyi kirleten naylon poşetlerin kullanılmasını yasakladı.
Petrol ve yenilenemeyen kaynaklarla üretilen naylon torbalar doğa için kesinlikle bir tehdit. Ancak işin tek boyutu bu değil. Bakkaldan, pazardan alınan yiyecek malzemelerini plastik torbalarda taşımak bile oldukça zararlı aslında. Hele de, hijyenik olmayan koşullarda, atıklardan üretilen koyu renkli poşetlerle taşımak... Bu konuda Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü bir araştırma da yapmış ve bunun sonucunda kimyasal maddeler içeren naylon poşetlerin, sadece toprağa değil, içine konulan sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zarar verdiğini açıklamış.
Haberin devamı için: http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=yhs&kid=21&hn=17224
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013