YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Kasım 2008

‘Ayder Öldü’ Beyanı

  • 17.11.2008 Milliyet

    Çamlıhemşin Belediye Başkanı Kesimal, yetki karmaşası yaşandığını belirterek Ayder Yaylası’nın milli park dışında bırakılmasını istedi ve yaylanın yapılaşma nedeniyle doğal özelliğini kaybettiğini söyledi

    Çamlıhemşin’e bağlı Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan Ayder Yaylası’nın milli park alanı dışında bırakılması için çalışma başlatıldı. Çamlıhemşin Belediye Başkanı Yaşar Metin Kesimal, yayla merkezinin belediye mücavir alanı içerisinde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

    ‘Yetki kargaşası var’

    “Bölge turizmine büyük katkı sağlıyor. Fakat tesisler, herhangi bir değişiklik yapmaya kalktığı zaman birçok kurumla karşı karşıya kalıyor. Ayder’de milli park, sit ve orman alanı olarak gözüken bir çok nokta var. Bütün bu kurumların onayı gerekiyor. Altyapı ve temizlik işlerini belediyemiz yürütüyor.

    Fakat, hangi yetkilere sahip olduğu belli değil. Kurumlar yetki karmaşası içerisine girmiş. Ayder milli park alanı sınırları dışında bırakılırsa kurumlar arasındaki yetki karmaşası giderilmiş olur.”

    Rize Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir ise yaylanın doğal özelliğini yapılaşma nedeniyle kaybettiğini söyledi. Kaçkar Dağları Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Planı’nın haziranda tamamlandığını anımsatan Kandemir, şöyle konuştu:

    ‘Doğal özelliği kalmadı’

    “Planda, Ayder’in çirkin yapılaşma, doğal yapının bozulması ve alanda korunacak her hangi bir doğal güzelliğin kalmaması nedeniyle milli park alanı sınırlarından çıkarılmasını genel müdürlüğe rapor ettik.

    Yaklaşık 150 dönümlük betonlaşmanın olduğu merkezi kapsayan bir alan. Genel müdürlüğümüzün onayı sonrası Bakanlar Kurulu karar verirse Ayder milli park olmaktan çıkarılacak.”

    Kandemir, Bakanlar Kurulu kararı olmadan Ayder’in belediye sınırlarına katılması halinde milli park kurallarının geçerli olacağını, belediyenin burada yatırım ve çalışma yaparken bu kurallara bağlı kalmak zorunda olduğunu sözlerine ekledi.

    http://www.milliyet.com.tr/Yasam/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=yasam&KategoriID=5&ArticleID=1016970&Date=17.11.2008&b=Ayder%20oldu%20beyani&ver=94

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu