Kadıköy Moda da yapımı devam eden “CORNER” otel özelinde ve genel olarak son yıllarda öne çıkan “İmar Rantları” konusunda bilgilendirme ve çözüm yollarının tartışıldığı panel 08.10.2008 tarihinde gerçekleştirildi. Dev “ Corner Otel”e Hayır Platformunu temsilen Aslıhan Deniz, M.Reşit Karahan, Mimarlar Odası adına İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu, Jeofizik Mühendisleri Odası adına Yrd. Doç. Oğuz Gündoğdu, panelist olarak katıldığı panelde oturumu İstanbul Üniv. Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi, TÜRÇEK Y.K. Başkanı Doç.Dr. Barbaros Gönençgil yönetti.
Panelistler; 1/5000 ölçekli imar planı tadilatının Büyükşehir Belediyesi’nce,1/1000 ve 1/500 uygulama imar planının Kadıköy Belediyesi’nce hazırlanıp onaylandığı ve bu planlara bağlı olarak ruhsat verildiği, 2,632 m2 parsel alanının (onaylanan plan tadilatlarında yapı emsal kaydının olmadığı) uygulamada 21.142 m2 metrekare inşaat alanının olduğu, 12 katlı çevrenin maksimum 18.50 yükseklikte olmasına rağmen, binaya 50 metre yükseklik verildiği teknik bilgilerini verdiler. Ayrıca Mimarlar Odası’nın hem 1/5000 hem de 1/500 ölçekli planlara itiraz ettiği, süre atlanması nedeniyle 1/5000 plana itirazdaki yürütmeyi durdurma itirazının mahkemece reddedildiği, uygulama plan tadilatlarına itirazla ilgili mahkemenin devam ettiği, bilirkişi tespit aşamasına gelinmiş bu dava ile ilgili inşaatın sahibi TAŞYAPI’nın Kadıköy Belediyesi lehinde davaya müdahil olmasının bilirkişi incelemesinin mahkemece ileri bir tarihe ertelendiği, TÜRÇEK (Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu) tarafından hem Kadıköy Belediyesi’ndeki planlara ve ruhsata hem de Büyükşehir Belediyesi’nce onaylanan 1/5000 ölçekli imar planına karşı yürütmeyi durdurma istemli iptal davasının açıldığı ve bu davanın da devam ettiği kamuoyuna açıklandı.
Bunun dışında panelistler ve katılımcılar Corner Otel’in bilime ve etik kurallara aykırı olduğunu, toplumun çevrenin ihtiyaçlarına cevap vermeyen, Moda’daki yapı dokusunu ortadan kaldıran özellikleriyle bir kent suçu, kent katliamı olduğu konusunda ortak kanaati paylaştı ve bunun engellenmesi konusunda mücadele kararlılıklarını ifade ettiler. Ayrıca, panelde bu uygulamanın münferit bir örnek olmadığı, siyasi iktidar ve yandaşlarınca “ben yaptım oldu” mantığıyla ve dünyadaki egemen küresel sermayenin denetim yönlendirme ve ülkemizi zayıf düşürme programlarının bir parçası olan sistemin bir örneği olduğu gerektiğine vurgu yapıldı.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013