YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Kasım 2008

Karadeniz’in Doğası İçin Tükenen Ümitler "Karadeniz Eğitim Seti" Projesi İle Yeniden Canlanıyor

  • 30.10.08

    Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya ve Ukrayna olmak üzere altı ülkenin kıyısı bulunan ve özellikle son 80 yıldır hor kullanılan Karadeniz’i hatırlama zamanı geldi. Karadeniz’in sorunlarının çocukları bilinçlendirerek çözülebileceğine inanan Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) , Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Coca-Cola ve Karadeniz Komisyonu (BSC), 31 Ekim Dünya Karadeniz Günü’nde  "Karadeniz Eğitim Seti Projesi"ni başlattılar.

    9-12 yaş arası çocukları hedefleyen bu projeyle, Karadeniz’in sorunlarına dikkat çekilecek ve çeşitli oyunlarla zenginleştirilmiş eğitim setiyle çocuklara doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ile ilgili bilgiler verilecek. Önce Türkiye’nin Karadeniz kıyılarında başlayacak olan bu proje, daha sonra Karadeniz’e kıyısı bulunan diğer ülkelerde de uygulanacak. Karadeniz Eğitim Seti ile, çocukların Karadeniz’i tehdit eden çevresel sorunların farkına varmaları sağlanacak. Katılımcı ülkelerde eğitim bakanlıklarıyla kurulacak ortaklık sonucu daha çok çocuğa ulaşılması hedefleniyor.

    Kıyısında yaklaşık 300 milyon kişinin yaşadığı  Karadeniz, gemi taşımacılığı, evsel ve endüstriyel atıklar sonucu yarı kapalı yapısıyla taşıyamayacağı kadar kirlenmiş, aşırı ve yanlış balıkçılık faaliyetlerine maruz kalmış, gemilerin taşıdığı sintine suları nedeniyle kendine özgü türlerini kaybetmiş durumda.  Dinamit, zehirleme, elektrik şoku ve trol gibi yöntemlerin kullanılması ile yapılan balıkçılık, Karadeniz’de  son 30-40 yıl içerisinde balıkların %80 oranında azalmasına neden oldu.  Karadeniz’in en eski türlerinden biri olan mersin balıkları, son 20 yılda hızla azalarak, hassasiyetle korunması gereken türler arasına girdi. Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerde avlanan balık miktarı ortalama toplam 300.000-400. 000 ton arasında. Bunun %75’i Türkiye kıyılarında avlanıyor.   Her yıl 95.000 ton petrol atığı kazalar ve taşıma faaliyetleri sırasında Karadeniz’i kirletiyor. Aynı zamanda Karadeniz’de yaklaşık 571 milyon m3’ insan kaynaklı  atık bulunduğu tahmin ediliyor.

    Dünyanın en büyük doğal oksijensiz su havzası olan Karadeniz’in kirlilikten korunması için Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya ve Ukrayna,  Bükreş Sözleşmesi(Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi)’ni imzalamış durumda.  Bu altı ülkeden yalnızca Türkiye’nin Karadeniz kıyısında ilan edilmiş deniz koruma alanı yok.

    UNDP ve Coca-Cola‘nın ortak girişimiyle başlatılan 7 milyon dolarlık "Her Damla Değer Katar" projesinin bir alt projesi olan Karadeniz Eğitim Seti Projesi, WWF-Türkiye ve BSC’nin de katılımıyla kıyı ülkelerinde  Karadeniz’in sorunlarına çözüm için güçlü bir başlangıç olarak görülüyor.

    Bilgi için: Deniz Şilliler Tapan, WWF Basın ve Yayın Koordinatörü, dtapan@wwf.org. tr 0212 528 20 30
    Aygen Aytaç,  UNDP Türkiye İletişim Koordinatörü, Aygen.aytac@ undp.org  0312 454 11 05

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu