30.10.08
Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya ve Ukrayna olmak üzere altı ülkenin kıyısı bulunan ve özellikle son 80 yıldır hor kullanılan Karadeniz’i hatırlama zamanı geldi. Karadeniz’in sorunlarının çocukları bilinçlendirerek çözülebileceğine inanan Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) , Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Coca-Cola ve Karadeniz Komisyonu (BSC), 31 Ekim Dünya Karadeniz Günü’nde "Karadeniz Eğitim Seti Projesi"ni başlattılar.
9-12 yaş arası çocukları hedefleyen bu projeyle, Karadeniz’in sorunlarına dikkat çekilecek ve çeşitli oyunlarla zenginleştirilmiş eğitim setiyle çocuklara doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ile ilgili bilgiler verilecek. Önce Türkiye’nin Karadeniz kıyılarında başlayacak olan bu proje, daha sonra Karadeniz’e kıyısı bulunan diğer ülkelerde de uygulanacak. Karadeniz Eğitim Seti ile, çocukların Karadeniz’i tehdit eden çevresel sorunların farkına varmaları sağlanacak. Katılımcı ülkelerde eğitim bakanlıklarıyla kurulacak ortaklık sonucu daha çok çocuğa ulaşılması hedefleniyor.
Kıyısında yaklaşık 300 milyon kişinin yaşadığı Karadeniz, gemi taşımacılığı, evsel ve endüstriyel atıklar sonucu yarı kapalı yapısıyla taşıyamayacağı kadar kirlenmiş, aşırı ve yanlış balıkçılık faaliyetlerine maruz kalmış, gemilerin taşıdığı sintine suları nedeniyle kendine özgü türlerini kaybetmiş durumda. Dinamit, zehirleme, elektrik şoku ve trol gibi yöntemlerin kullanılması ile yapılan balıkçılık, Karadeniz’de son 30-40 yıl içerisinde balıkların %80 oranında azalmasına neden oldu. Karadeniz’in en eski türlerinden biri olan mersin balıkları, son 20 yılda hızla azalarak, hassasiyetle korunması gereken türler arasına girdi. Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerde avlanan balık miktarı ortalama toplam 300.000-400. 000 ton arasında. Bunun %75’i Türkiye kıyılarında avlanıyor. Her yıl 95.000 ton petrol atığı kazalar ve taşıma faaliyetleri sırasında Karadeniz’i kirletiyor. Aynı zamanda Karadeniz’de yaklaşık 571 milyon m3’ insan kaynaklı atık bulunduğu tahmin ediliyor.
Dünyanın en büyük doğal oksijensiz su havzası olan Karadeniz’in kirlilikten korunması için Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya ve Ukrayna, Bükreş Sözleşmesi(Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi)’ni imzalamış durumda. Bu altı ülkeden yalnızca Türkiye’nin Karadeniz kıyısında ilan edilmiş deniz koruma alanı yok.
UNDP ve Coca-Cola‘nın ortak girişimiyle başlatılan 7 milyon dolarlık "Her Damla Değer Katar" projesinin bir alt projesi olan Karadeniz Eğitim Seti Projesi, WWF-Türkiye ve BSC’nin de katılımıyla kıyı ülkelerinde Karadeniz’in sorunlarına çözüm için güçlü bir başlangıç olarak görülüyor.
Bilgi için: Deniz Şilliler Tapan, WWF Basın ve Yayın Koordinatörü, dtapan@wwf.org. tr 0212 528 20 30 Aygen Aytaç, UNDP Türkiye İletişim Koordinatörü, Aygen.aytac@ undp.org 0312 454 11 05
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013