YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Ekim 2008

İSKİ’nin Zehir Kuyusu

  • 27.10.2008 Milliyet

    İstanbul’un sanayi bölgelerinden Kıraç beldesinde, İSKİ’nin kanalizasyon kuyusundan çıkan zehirli kimyasal atıklar etrafa yayılırken, yetkililer durumdan haberdar olmadıklarını söylüyor.

    Burası birçok kimyevi madde işleyen fabrikanın yer aldığı Kıraç Çakmak Mahallesi... İSKİ kanalizasyon kuyusundan ortalığa yayılan atıklar büyük bir gölet oluşturmuş durumda. 

    Çevre sakinleri atıklardan bölgede bulunan fabrika ve imalathaneleri sorumlu tutuyor. Sanayiciler ise bu suçlamadan büyük rahatsızlık duyduklarını söylüyor: “Aylardır zehir soluyoruz. Defalarca yetkilileri uyardık. Her defasında ‘İlgileniriz’ yanıtını aldık. Belediyenin ‘Haberimiz yok’ açıklaması doğru değil. Mahalle sakinlerinin de belediyeye şikâyetlerde bulunduğunu biliyoruz.”

    İSKİ ve belediyenin habersiz olduğu zehir göletinin ortalığa yaydığı kötü kokudan en çok mahalle sakinleri dertli. Çocuklarını ve küçükbaş hayvanlarını zehirli göletten uzak tutmak için büyük çaba harcadıklarını kaydeden mahalle sakinleri, “Zabıtaya defalarca şikâyetlerde bulunduk. Aylardır gelen giden olmadı” diye konuşuyor.

    Kıraç Belde Belediyesi yetkilileri, bölge sakinlerinin tamamının şikâyetçi olduğu zehirli atık konusundan habersiz olduklarını savunuyor. Belediye yetkilileri, adres vermemiz üzerine, araştırma ekibi göndereceklerini kaydetti. Ancak daha sonra belediyeden bir bilgi ulaşmadı. İSKİ yöneticileri de İSKİ bacasından açık alana zehir atık aktığı yönünde bilgi vermemiz üzerine, “Bizde böyle bir bilgi yok. Araştıralım, size dönelim” dedi.

    Zehirli atıkları İSKİ topluyor

    Sanayi bölgelerindeki atıklar İSKİ tarafından İstanbul’un dört bir yanına kurulan arıtma tesislerine taşınıyor. İSKİ kanalizasyon sistemi tarafından toplanan ağır metaller ve kimyasallardan oluşan atıklar, arıtma tesislerinde kimyasal ve biyolojik arıtmadan geçirilerek denize deşarj ediliyor. Kimyasal madde işleyen fabrika ve tüm işyerleri atıklarını bu kanalizasyon sistemine akıtmak zorunda. Bunun aksi durumda zehirli atıklar yer altı su kaynaklarına karışarak İstanbul’un içme suyuna karışma tehlikesi oluşturuyor.

    http://www.milliyet.com.tr/Guncel/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=guncel&KategoriID=24&ArticleID=1008269&Date=27.10.2008&b=ISKInin%20zehir%20kuyusu&ver=90

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu