YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Ekim 2008

Madene Yasak

  • 25.10.2008 NTVMSNBC

    Artvin'in Cerattepe mevkisindeki Artvin Bakır ve Maden İşletmesinin ruhsatı, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu alınmadan faaliyete geçtiği gerekçesiyle iptal edildi.

    Yeşil Artvin Derneği'nin ve Artvin Barosu'nun, 1994 yılında faaliyete başlayan Cerattepe'deki Artvin Bakır ve Maden İşletmesinin ruhsatının iptali için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na açtığı dava, Rize İdare Mahkemesi'nde görüldü.

    Duruşmada, Yeşil Artvin Derneği ve Artvin Barosu avukatları, maden çıkarılacak alanın, 1991 yılında Turizm Teşvik Yasası kapsamında Bakanlar Kurulu kararıyla turizm merkezi ilan edildiğini, ancak daha sonra Hatila Milli Parkı'nın sınırları daraltılarak burada madencilik faaliyetlerine izin verildiğini belirtti.

    Maden Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca, buradan çıkarılacak madenin ülke ekonomisine bir katkısı olmayacağı gibi bölgenin eşsiz doğal güzelliklerine zarar vererek çevreye ve bölge halkına sağlıksız yansımalarının olacağını savunan avukatlar, şunlar kaydetti:

    ''Maden işletme sahası ve galerisi Artvin'e 1100 metre uzaklıktadır ve söz konusu madenden kaynaklanan aktif heyelan ve potansiyel bir heyelan riski bulunmaktadır. Bir sel ve heyelan felaketi doğrudan Artvin'i vurabilir. Bu konuda hazırlanmış birçok özel ve resmi rapor bulunmaktadır. Madencilik faaliyetleri dolayısıyla birçok bitki ve hayvan türü zarar görebilecektir.''

    Avukatlar, ruhsat verildiği tarihte ÇED Yönetmeliği kapsamında olmasına rağmen işletme için ÇED olumlu raporu alınmadığını belirterek, işletmenin ruhsatının iptal edilmesini istedi.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Hukuk Müşaviri Sevim Argun ise yaptığı savunmada, esas yönünden işletme ruhsatlarının Maden Kanunu hükümlerine uygun olarak tesis edildiğini belirterek, usül yönünden davanın süresinde açılmadığını, davacıların ihlal edilmiş bir haklarının olmadığını, işletmenin 1993 yılında yayımlanan ÇED Yönetmeliği'nden önce ön işletme safhasına geçtiğini, dolayısıyla ÇED raporundan muaf olduğunu savundu.

    Argun, kamu yararı görüldüğü için milli park sınırlarının daraltılarak maden sahasının açıldığını, ruhsatın da kamu yararı gözetilerek verildiğini ifade ederek, davarın reddedilmesini talep etti.

    http://yesil.ntvmsnbc.com/Haberler/HaberDetay.aspx?HaberId=656
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu