YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Ekim 2008

Denize Sıfır Maden Ocağı

  • 22.10.2008 Radikal

    İZMİR - Aliağa İlçesi’ne bağlı Çakmaklı Köyü'nde mera vasıflı, denize sıfır alana bazalt madeni ruhsatı verildi. Deniz dibinde mıcır tesisleri kurulacağını duyan köy halkı tepki gösterirken, yeni bir çevre mücadelesine girişeceklerini açıkladı.

    Aliağa ile Yeni Foça Beldesi sınırında, Nemrut Körfezi'nin Güney ucundaki Çakmaklı Köyü, adını bu yılın içinde Enka'nın Termik Santral Projesiyle duyurmuştu. Deniz kenarındaki köyün hemen girişine termik santral kurmak isteyen Enka şirketi davalık olurken, termik santral arsasına kuş uçuşu 500 metre uzaklıkta, köyün doğal kalmış, deniz kenarındaki tek tepesine de mıcır üretmek üzere ‘Bazalt Madeni İşletme Ruhsatı’ verildi.

    Köyün yıllarca mera olarak kullandığı, ancak köy tüzel kişiliği üzerine geçirilmemiş 70 dönümlük alan için Ada Otomotiv Turizm Madencilik San. Tic. A.Ş. şantiye kurdu. Deniz kıyısına şantiye kurulup iş makineleri gelince Ada Madencilik'in girişiminden haberi olan Çakmaklı Köyü Muhtarı Ahmet Kahraman, avukatı aracılığı ile Aliağa Belediyesi’ne itiraz etti. Başvuruda köy sınırları içerisinde bulunan 423 nolu taşınmazın mera vasfında olduğu, yasal olarak amacı dışında kullanılamayacağı belirtilerek, belediye ile maden şirketi arasındaki yazışmalar istendi. Çakmaklı Köyü Tüzel Kişiliği avukatı Deniz Karakurt’a, 17 Eylül 2008 tarihinde Aliağa Belediyesi’nden Başkan Tansu Kaya imzasıyla gönderilen yazıda ise şirkete 14 Ocak 2008 tarihinde verilen işyeri açma ve çalıştırma ruhsatının 11 Eylül 2008 tarihinde iptal edildiği bildirildi. Ancak köylülerin ruhsat iptali sevinci ise kısa sürdü.

    Şirket, İzmir Valiliği Çevre ve Orman Müdürlüğü ise ÇED Yönetmeliği’nin 17'inci maddesine dayanarak, bazalt madeninin ÇED gerektirmeyen 2'nci grup maden olması ve yıllık üretimin 25 bin metreküpten az olduğu gerekçesiyle işletme hakkında ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir’ kararını alarak Aliağa Belediyesi'ne eksik evrağı tamamlayıp ruhsat için yeniden başvurdu. Aliağa Belediyesi de 17 Ekim'de işyeri açma ve çalışma ruhsatı verdi. Böylece şirketin denize sıfır alanda, Çakmaklı köyü ve yüzlerce yazlığın bulunduğu bölgenin dibinde açık ocak işletip, mıcır tesisi kurmasının önünde engel kalmadı.

    Burası mera

    Deniz kenarında ‘bazalt madeni’ adıyla mıcır tesisi kurulmasına asla izin vermeyeceklerini belirten Çakmaklı Köyü Muhtarı Ahmet Kahraman, şunları söyledi: “Köyümüzün çevresi ağır sanayi tesisleri yüzünden yeteri kadar kirlenmiş durumda. Bölgenin temiz kalmış nadir yerlerinden biri olan köyümüze zaten termik santral yapmaya kalktılar. Daha bunun şokunu atamadan bir de madenle karşılaştık. Yasal olarak mera alanları amacı dışında kullanılamaz. Buraya nasıl maden ruhsatı verdiklerini aklımız almıyor. ÇED süreci bile işletilmedi. Bu madenin çalışmaması için elimizden geleni yapacağız. Kaymakamlık ve jandarmaya başvurdum. Köylüyü zor tutuyorum. Yeniden yasal itirazlarımızı da yapacağız.” (dha)


    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=904646&Date=23.10.2008&CategoryID=85    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu