YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Ekim 2008

Suyun Ticarileşmesine Hayır Platformu: Su Haktır Satılamaz!

  • 21.10.2008 bianet

    Çeşitli sivil toplum örgütleri, siyasi parti ve meslek odaların oluşturduğu Platform hükümetin suyu özelleştirme çalışmalarına dikkat çekti. Platform, 8-9 Kasım'da İTÜ Taşkışla'da uluslararası su örgütlerinin katılacağı bir konferans düzenleyecek.

    Suyun Ticarileşmesine Hayır Platformu Taksim tramvay durağında bir basın açıklaması yaparak, Mecliste devam eden suyun ticarileştirilmesine yönelik yasa tasarısı ve 2009'da İstanbul’da yapılacak 5. Dünya Su Forumu’nu protesto ettiler.

    Sanatçı Birol Topaloğlu’nun da katıldığı eylemde konuşan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen suyun ticarileştirilmesine karşı mücadelelerini her platforma taşıyacaklarını söyledi.

    • “Su yaşamdır, yaşamlarımız satılık değil” pankartı açan yaklaşık 60 kişilik grup adına açıklamayı okuyan Demizdizen;
    • Suyun sadece paraya ve güce sahip olanlar tarafından ulaşılabilecek, alınıp satılabilen bir mal haline getirilmesine,
    • Bu nedenle, evlerimize kontörlü su sayaçları takılmasına ya da suya erişimin piyasa fiyatlarına endekslenmesine,
    • Gerekenden daha fazla su ve enerji kullanımı adına nehirlere yapılan yüzlerce baraja,
    • Suyun geçimlik tarımla uğraşan milyonlarca küçük çiftçiye piyasa fiyatı üzerinden satılmasına,
    • Suları tüketen ve kirleten şirketlerin kıtlığın bedelinin halklara yüklenmesine ve
    • Kamu tarafından finanse edilen su yatırımlarının özelleştirmeye açılarak ticarileştirilmesine izin vermemek için mücadele edeceğiz, dedi. 

    Uluslararası konferans 8-9 Kasım'da

    Demirdizen, "başta hükümetler, Dünya Su Konseyi ve Forumu, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve Dünya Bankası ve suyun her fırsatta bir insan hakkı olduğunu ve herkesin suya erişim hakkı olduğunu söyleyen Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere su üzerinde hak iddia eden tüm şirketleri uyardıklarını" söyledi.

    “Küresel ısınma ve iklim değişikliğini bahane ederek su üzerinde oynamakta olduğunuz bu oyuna daha fazla izin vermeyeceğiz.”

    Mecliste görüşülerek düzenlenmesi kabul edilen ve 17,5 milyon YTL’lik bütçe ayrılan 5. Dünya Su Forumu’nun yaşam hakkına nasıl ve neden göz diktiğini merak eden herkesi 8-9 Kasım tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Taşkışla yerleşkesinde yapacakları uluslararası konferansa davet eden Demirdizen şöyle konuştu:

    “Gelin hep birlikte suyun özelleştirildiği diğer ülkelerde yaşanan yıkıcı gelişmeler ile dünyada ve ülkemizde bu saldırılara karşı örgütlenen toplumsal direnişleri birebir mücadeleyi yürüten hareketlerin kendilerinden öğrenelim.”

    Platform, aralarında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İstanbul İl Örgütü'nün de bulunduğu 41 hak örgütü, meslek odası ve siyasi partiden oluşuyor. (BÇ/EÜ)

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/110357/suyun-ticarilesmesine-hayir-platformu-su-haktir-satilamaz

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu