20.10.2008 NTVMSNBC
İstanbul Boğazı’nda yapılması planlanan 3. köprü, çeşitli sivil toplum örgütü üyelerince Sarıyer’de protesto edildi.
Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın yanı sıra TEMA gibi pek çok sivil toplum örgütünün desteklediği “3. Köprü Yerine Yaşam Platformu” bu yıl dördüncü kez Boğaz’a yeni köprü yapılmasını protesto etti. Hacıosman Bayırı’nda toplanan grup, “Köprü kirlilik, gürültü, yıkım demektir”, “Köprü altında yaşamak istemiyoruz”, “Egzoz gazında yaşamak istemiyoruz” yazılı pankartlar taşıyarak, “Köprü değil, insanca yaşam”, “Ormanına, suyuna, mahallene sahip çık”, “Köprü değil, barınma hakkı” şeklinde sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Polisin kontrolü altında yaklaşık 2 kilometre yürüyerek Tarabya sahiline ulaşan grup, zaman zaman trafiğin aksamasına neden oldu.
Grup adına bir basın açıklaması yapan Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, şunları söyledi: “Kesin güzergahı ne olursa olsun, üçüncü köprünün yapımı halinde çevre ve bağlantı yolları ile Belgrad Ormanı büyüklüğünde bir ormanlık alan ve bir o kadar da tarım ve yabanıl alan yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Üçüncü köprünün, iki yakadaki ormanlık alanlarda büyük tahribata yol açacağı açıktır.
Temiz hava ve su kaynakları konusunda hayati öneme sahip olan ve kentin akciğerleri olan ormanlık alanlar, Karadeniz kıyısı boyunca yapılan ve kıyı dokusunu tahrip eden Karadeniz otoyolu ile birleşeceği söylenen köprü ve bağlantı yoları ile büyük bir tehlike altındadır.
Köprü ve yolları ile ilgili olarak yaşanabilecek sakıncaları konu alan bilgilendirme ve tartışma da yaşanmamıştır. Kentlinin doğacak tehlikeler çerçevesinde bilgilendirilmesi ve katılımı sağlanmış değildir. Buna rağmen köprünün yapılması halinde İstanbul halkına, kente, çevreye ve doğaya karşı suç işlenecektir.
Kent insanı fakirleştirilmekte, medyadaki haberler aracılığıyla gerçeklerin üstü örtülmekte, katılımcılık dışlanarak, tepki vermeyecek bir kentli kimliği üretilmeye çalışılmakta ve böylece köprü uygulanmasının kolaylaştırılması hedeflenmektedir.
İstanbul’un ulaşım ve taşımacılık sorunu köprülerle çözülemeyecek, aksine bu sorunlara yoğun kent; kişi başına ulaşım maliyeti, su, rekreasyon, yaban hayatı gibi pek çok sorun da eklenecektir. İstanbul ulaşımı için en akılcı çözüm, eldeki kaynakların raylı sisteme yönlendirilmesidir.” “İhanet köprüsü”
Platforma destek veren CHP İstanbul milletvekili Çetin Soysal da, İstanbul halkına danışılmadan ve uzmanların görüşü alınmadan yapılacak olan köprünün, İstanbul’a ihanet olacağını söyledi.
Soysal, şöyle konuştu: “Üçüncü köprünün adı ne olsun diye bir tartışma yaşanıyor. Burada ilan ediyorum, üçüncü köprünün adı ‘İstanbul’a ihanet köprüsü’dür.Burada bir duyarlılık var, bu duyarlılığa ses verilmesi gerekir. Bu köprüye hem kent bilimciler karşı hem de kentliler karşıdır.Plan tadilleriyle, su havzalarına yapılan kaçak yapılaşmayla İstanbul’a ihanet ediliyor. İSKİ’nin olumsuz raporuna rağmen su havzaları yok ediliyor. Bugün kentin su ihtiyacının karşılanması için Melen Çayı’na ihtiyaç duyuluyor. Hem bir milyar YTL’den fazla para harcayarak Melan Çayı buraya getiriliyor hem de üçüncü köprü gibi projelerle İstanbul, yarınlarına dönük ihtiyaçları karşılanamayacak hale getiriliyor. Tüm bunları topladığımızda bu İstanbul’a ihanetin resmidir.”
http://www.ntvmsnbc.com/news/462992.asp
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013