YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Ekim 2008

Palovit Vadisi de Yol Tehdidi Altında!

  • Uğur BİRYOL/ÇAMLIHEMŞİN

    Kaçkar Dağları ekosistemi içinde çok önemli bir yere sahip yaylalara gelişigüzel açılan yol çalışmaları, mahkeme kararlarına rağmen devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Pokut ve Hazindağ yaylaları arasında yapılmak istenen yola dava açılıp, Trabzon Bölge İdare Mahkemesi "yürütmeyi durdurma" kararı vermesine rağmen, yola devam edilmişti. Bu yolla ilgili tartışmalar sürerken önümüzdeki yıl da aynı yolun, bu kez Doğu Karadeniz'in 100 yıllık kesme taş evleriyle ünlü en yüksek yaylası Samistal'a ve oradan da Kaçkarlar'a kuzeyden çıkış noktası Yukarı Kavrun yaylasına devam ettirilmek istendiğini ve bunun da programa alındığını öğrendik. Hatta yöreden bazı kişilerin mevcut güzergâhın en önemli havzalarından Palovit Vadisi'ne de yol yapma girişimine kalkıştığını belirtelim. Yörede yaşayan ve Palovit Vadisi'ne yol yapılmasını istemeyen kişiler de var elbette. Derelerin Kardeşliği Platformu Fırtına Vadisi Sözcüsü Selçuk Güney, "Hazindağ yolu yapıldıktan sonra gündeme alındı. Yolun kısalması, balcılık, turizm gibi gerekçelerle dillendirildi. Rize Valiliğiyle görüştük. Böyle bir yolun programda olmadığını ama orman işletmelerinin böyle bir programı olabileceğini söylediler" dedi. Vatandaş Mustafa namıyla tanınan Mustafa Orhan ise, "Bu yörenin her şeyini kaybettik. Deresini bile tam olarak kurtaramadık. Baurası bir merkez. Yaylalara Palovit vadisini üzerinden yol yapılmış zaten. Bu vadinin her şeyi lazım bize. Bu vadide yetişen bütün tabii nebatat çok önemli. Endişemiz oraya yol geldiği zaman Fırtına vadisinin tümü zarar görür. Kontrol edilmeyecek bir alan olacak. Mutlaka korunması gereken bir alan" diyerek tepkisini dile getirdi.

    Balta girmemiş orman kavramı korunmalı

    Sedat Savaş isimli vatandaş da, "En değerli yer insan ayağının basmadığı yerdir. Balta girmemiş orman kavramı devam etsin. Yeşilliğimiz bile pazara çıktı. Bir iki tane bakir ln kalsın hiç olmazsa. Turşist gitmeyecekse de gitmesin" derken, Ekrem Bat isimli bir yöre sakini de şunları söyledi: " Palovitten gidilecek yer ulaşılamayacak bir yer değil. Amlakit'e gide iki tane yol var. Gidilecek bir yol varken neden ikinci bir yol yapılıyor?"

    Yaylalar birbirine bağlanacak

    Çamlıhemşin'in bağımsız belediye başkanlığına adaylığını koyan İdris Melek ise şunları söyledi: "Palovit vadisine heyet gönderilsin. Buradaki yaban hayatının canlı tutulması lazım. Devletin politikası yaylaların birbirine bağlanması. Biz Samistal'a Kavrun'dan yol bağlanmasını engelledik şimdi tersini yapmaya çalışıyolar. Mesela Ayder'i Milli Park sınırından çıkarıp tamamen turizm bölgesi yapmaya çalışıyorlar. Beş yıldızlı otellerle çevirecekler. Hayvancılığın geliştirilmesi gerekiyor yoksa yaylalara elimizden gidecek."

    Palovit Vadisi, Fırtına Vadisi'nin kalbidir

    Fırtına Vadisi, Fırtına Deresi'nin, Karadeniz kıyı çizgisinden başlayıp iç kısımlara doğru birden çok kola ayrılarak (Durak, Hemşin, Hala, Polovit, Elevit ve Tunca dereleri) Kaçkar Dağları'nın kuzey yamaçlarına kadar uzanmasıyla oluşuyor. Vadide yıllık ortalama yağış miktarı 2000 mm'nin üzerinde. Alüviyal akarsu ormanları (kızılağaç), geniş yapraklı ılıman ormanlar (doğu kayını), iğne yapraklı doğu ladini ormanları, yapraklı ve karışık ormanlar, geniş alpin çayırlıklar ve kayalık habitatlar, nadir şimşir ormanları gibi Doğu Karadeniz'e özgü bütün habitatları burada bulmak mümkün. Bu değerlerinden ötürü, Fırtına Vadisi ormanları, WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından Avrupa'da acil korunması gereken 100 ormandan biri olarak ilan edilmiş. Fırtına Vadisi, Kaçkar Dağları ile birlikte 537 odunsu bitki, 136 kuş, 30 memeli, 21 sürüngen ve 116 endemik bitki türüne ev sahipliği yapar. Fırtına, Hemşin ve Çağlayan dereleri, her yıl Karadeniz'den iç kısımlara göç ederek yumurtadan çıktıkları yere yumurtlayan deniz alalarının da yuvası. Fırtına Vadisi ve Palovit Vadisi, içerdikleri doğal yaşlı ormanlarla, hem bölgenin, hem de ülkenin en bozulmamış birkaç orman ekosistemi arasında değerlendiriliyor.
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu