YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Ekim 2008

Kurbağa Avcılığı Doğayı Tehdit Ediyor

  • 16.10.2008 Radikal

    KUŞADASI-Bir bölümü Büyük Menderes Deltası içinde yer alan ve Doğal Koruma ve Milli Park alanı içerisinde kalan Söke Ovası'nda, koruma ekiplerinin bulunmadığı gece ve hafta sonlarında yoğun bir şekilde kurbağa avlandığı ileri sürüldü. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü kurbağa avcılarının, üzerlerine gece güçlü ışıklar tutukları kurbağaları etkisiz hale getirerek avladıklarını belirtti. Sürücü, Fransa başta olmak üzere Avusturya ve Almanya'da seçkin restoranların menülerinde yer alan bacakları için avlanan kurbağaların o ülkelerde avlanmasının yasak olduğunu da söyledi.

    Canlı toplanan ve kasalara konularak işlenme tesislerine götürülen kurbağaların sadece bacakları işe yaradığı için vahşice bir işleme tabi tutulduğunu öne süren Sürücü, “Eski bir kurbağa toplayıcısının anlattığına göre; doğadan toplanan kurbağaların kafası makasla kesiliyormuş. Daha sonra temizlenen kurbağaların sadece bacakları yurt dışına ihraç ediliyormuş. Kurbağa toplayan kişiler için doğanın dengesinin bozulması önemli değil. Çünkü onları ilgilendiren ceplerinin dengesi” diye konuştu. Sürücü, kurbağa toplayıcıların koruma görevlilerinin izinli olduğu gece veya hafta sonlarında ortaya çıktıklarını kaydetti. Sürücü, bazı çiftçilerin doğal dengedeki zincirin kesintiye uğramaması için kuruyan dere yataklarına tankerlerle su bıraktıklarına tanık olduklarını da ifade etti.

    Söke Ovası'nda eskiden yankılanan kurbağa seslerinin gittikçe azaldığının da altını çizen Sürücü, “Doğanın dengesi bozulmaya başladı. Kurbağaları yiyerek beslenen yılanlar aç kalacak. Larvaları yiyerek beslenen kurbağaların yok edilmesiyle de sivrisinekler için yaşam alanı yaratılmış olacak. Ortalık sivri sinek istilasına uğrayacak” diye konuştu.
    Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerinin Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı içinde yer alan Menderes Deltası'nın da içinde bulunduğu Söke Ovası'nda kurbağa toplayıcılarına karşı harekete geçtiği ve çeşitli önlemler almaya başladığı belirtildi. (dha)

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=903697&Date=17.10.2008&CategoryID=85
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu