YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Ekim 2008

Avrupa Yeşilleri: Ilısu Barajı'na Kredi Garantileri Geri Çekilmeli

  • 15.10.2008 bianet

    Avrupa Yeşilleri Ilısu barajına ihracat kredi garantilerini geri çekmeye davet ediyor. Yeşiller Almanya, Avusturya ve İsviçre hükümetlerinin şartların yerine getirilmesi için 60 günlük sınır getirdiklerini dikkat çekerek "Hükümet şartları yerine getiremeyecektir" diyor.

    Paris'te 11-12 Ekim'de yapılan Avrupa Yeşil Partisi Konsey toplantısında Ilısu Baraj projesiyle ilgili bir deklarasyon kabul edildi.

    Alman Yeşiller Partisi tarafından hazırlanan ve Türkiye Yeşiller Partisi dahil olmak üzere altı yeşil partinin desteğiyle acil öneri olarak sunulan kararda Avrupa ülkeleri Ilısu barajı ihracat kredi garantilerini geri çekmeye davet edildi.

    Karar, Avrupa Yeşilleri tarafından oybirliğiyle kabul edildi.

    "Türkiye'nin Güneydoğusu'ndaki Ilısu barajı için Almanya, Avusturya ve İsviçre hükümetleri tarafından verilen ihracat kredi garantileri geri çekilmek üzere. Bu kararı tüm gücümüzle destekliyoruz" denilen metinde Hasankeyf'i de sular altında bırakacak baraja neden karşı çıkıldığı şöyle sıralanıyor:

    • Barajın insan, çevre ve bölgenin güvenliği ve istikrarını üzerindeki yıkıcı etkileri,
    • Çoğunlukla Kürtler'in yaşadığı bölgede yeterli rehabilitasyon edilmeden yapılan tahliye ve yerleştirme,
    • İnsan hakları ihlalleri,
    • Su kalitesindeki aşırı düşüş, sıtma gibi suyla alakalı hastalıklardaki artış,
    • Su havzalarının ve soyu tükenmekte olan hayvan ve bitki habitatlarının yıkımı,
    • Toplu balık ölümleri

    Bölgede Türkiye ve komşuları arasında halihazırdaki su anlaşmazlıklarının daha da ağırlaşması gibi yıkıcı etkileri
    İhracat kredi garantilerinin, projeyi uluslar arası standartlara ulaştırması beklenen, aşağı yukarı 150 şartın yerine getirilmesine bağlanmıştı.

    Yeşiller bu şartlardan birinin  etkilenen bölgedeki ekolojik ve kültürel varlıklara ait temel veri toplanması talebi olduğunu, hükümetin bu şartları yerine getirecek durumda olmadığını, Alman, Avusturya ve İsviçre hükümetlerinin şartların yerine getirilmesi için 8 Ekim'den itibaren 60 günlük sınır getirdiklerini belirtiyor.

    "6 Aralık'da bu üç Avrupa ülkesi hükümetlerinin projeden desteklerini gerçekten çekeceklerini göreceğiz. O zamana kadar Türkiye hükümeti cevap verecek, Ilısu projesinin uygulamasındaki iyileştirmeleri sunacak. 18 aydır yapmak istemediği ya da yapamadığını iki ay içinde düzeltemeyeceğinden eminiz. İhracat kredi garantisinin geri çekilmesi bir ilk adımdır. Enerji sorununa sürdürülebilir çözümlerin yanında bölgenin iktisadi gelişimi için sürdürülebilir alternatiflere ihtiyacımız var. "(EZÖ)

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/110240/avrupa-yesilleri-ilisu-barajina-kredi-garantileri-geri-cekilmeli    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu