YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Ekim 2008

"Su Bakanlığı Kurulmalı"

  • 15.10.2008 NTVMSNBC

    TBMM Genel Kurulunda, geçen hafta görüşmelerine başlanan küresel ısınmanın etkileri ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi konusunda kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporu üzerindeki müzakerelere devam ediliyor.

    Önerge sahibi olarak söz alan CHP Antalya Milletvekili Tayfur Süner, raporda suyun talebe göre yönetilmesi önerisinde bulunduğunu belirterek, ''Bu öneri, suyun ticari meta olarak ele alındığını gösteriyor. Su ticari meta olarak değil, toplumsal kaynak olarak ele alınmalı ve kar gözetilmeksizin vatandaşın kullanımına sunulmalıdır'' dedi.

    Su Bakanlığı kurulması gerektiğini savunan Süner, devletin su tasarrufu için tedbirler alması, pahalı su yerine tasarruflu su kullanımını sağlaması gerektiğini söyledi.

    CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, yerleşik yaşamın su kenarlarında başladığına dikkati çekerek, küresel ısınmadan dolayı meydana gelen iklim değişikliği nedeniyle yerleşim yerlerinin olumsuz etkileneceğini belirtti.

    Bazı göl ve derelerin kuruduğunu anımsatan Köse, içme ve sulama suyunun tehlike altında olduğunu, konuyla ilgili Hükümetin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı.

    MHP Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı, küresel ısınmadan dolayı her bölgenin kendine göre ayrı sorunlar yaşadığını belirtti.

    ''En büyük sorunumuz, suların kirlenmesi ve verimli kullanılmaması'' diyen Nalcı, Türkiye'nin yeterli su rezervi bulunduğunu, ancak bunun kirletilmeden tasarruflu kullanılması gerektiğine işaret etti.

    İçme suyundaki kaçak ve kayıplara da değinen Nalcı, ''Su kaçak ve kayıp oranı ülke genelinde ortalama yüzde 50 oranında. Su kaybının bir bölümü şebekenin eski oluşundan, bir bölümü de siyasi kaygılar nedeniyle faturalanamıyor'' dedi.

    Nalcı, komisyon raporunda yer alan bilgilerden de faydalanılarak Su Kanunu çıkarılması gerektiğini belirtti.

    Önerge sahiplerinden AK Parti Konya Milletvekili Özkan Öksüz ise önümüzdeki yıllarda sıcaklıkların değişeceğini, iklimlerde farklılık olacağını söyledi.

    Konya'daki 59 bin 300 kuyudan yaklaşık 41 bininin ruhsatsız olduğunu kaydeden Öksüz, kaçak kuyuların tespit edilerek kapatılması yönünde çalışma başlatıldığını bildirdi.

    Genel Kurulda, küresel ısınmanın etkileri ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi konusunda kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporu üzerindeki görüşmelere devam ediliyor.

    http://yesil.ntvmsnbc.com/Haberler/HaberDetay.aspx?HaberId=611    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu