YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Ekim 2008

Doğa Korumanın Önde Gelen Liderleri, Güncel Çevre Sorunlarını Konuşmak Üzere Bir Arada

  • Doğa korumaya liderlik eden 8 binin üzerinde karar verici, Uluslararası Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) kongresine katıldı. WWF Genel Direktörü James Leape, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak ve Doğa Koruma Müdürü Dr. Sedat Kalem’in de katıldığı kongre, 5-14 Ekim 2008 tarihlerinde İspanya’nın Barselona şehrinde düzenleniyor.

    Bu yıl hükümetlerden, bilim dünyasına, sivil toplum örgütlerinden özel sektöre kadar geniş katılım gören, dünyanın demokratik çevresel forumu Dünya Doğayı Koruma Kongresi, türler ve doğal ekosistemlerin görülmemiş bir hızda yok olmakta olduğunu göz önüne alarak önümüzdeki dönemin çevre koruma ajandasını belirliyor. Dört yılda bir düzenlenen kongrenin bu yılki konuları; iklim değişikliğiyle mücadele, biyolojik çeşitliliğin korunması, güçlü çevre yönetimi kavramının birey ve ekonomi temeline oturtulması olarak belirlendi.

    Kongre’de tartışılan ve WWF’nin de görüş bildirdiği bazı başlıklar şöyle;

    • IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) tarafından yayınlanan ve nesli tehlike altında olan türlerin açıklandığı kırmızı listeye (Red List)  gittikçe daha çok memeli giriyor. Deniz memelilerinden “Deniz gergedanı” olarak da anılan “Narwhal”, sığ sularda ve nehir ağızlarına yaşayan “Irawaddy yunusu”, kara memelilerinden ise bir kanguru türü güncel kırmızı listeye girmeye oldukça yakın. Bu durum türlerin yaşam alanı kaybının, aşırı kaynak kullanımının, kirliliğin ve iklim değişikliğinin de bir göstergesi. WWF, IUCN’in bilimsel bir çevre aracı olan kırmızı listesinin yerel ve ulusal hükümetler, uluslararası kuruluşlar tarafından dikkate alınması gerektiğini belirtti.
    • Tüm canlı organizmaları etkileyen ve hayati önem taşıyan mercanlar hakkında kitlesel yok oluş uyarısı verildi.
    • WWF’nin ev sahipliği yaptığı özel bir etkinlikte Paraguay ve Endonezya hükümetleri orman kaybını durdurmaya yönelik uzun soluklu ve geniş kapsamlı adımlar atacaklarını ilan ettiler.

    Geçtiğimiz Mayıs ayında düzenlenen Birlemiş Milletler Biyolojik Çeşitliklik Konferansı’nda 2020’ye kadar ormansızlaşmanın tamamen durdurulması hedefi konmuştu. WWF Genel Direktörü James Leape, Mayıs ayında verilen sözlerin yerine getiriliyor  olmasının önemini belirterek, WWF’nin bu ülkelerin uluslararası destek kazanmasına yardımcı olabileceğini ekledi. 

    • Endonezya Hükümeti, dünyada fil, orangutan ve gergedan gibi nesli tehlike altında olan türlerin bir arada yaşadığı tek yer olan Sumatra’nın kalan ormanlarını ve kritik ekosistemini koruma vaadinde bulundu. WWF bu süreci desteklediğini belirtti.

    www.wwf.org.tr    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu